INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

mta

tusványos

orbán viktor

faj

Budapesti látkép a Magyar Tudományos Akadémia épületével és a Parlamenttel 2020. április 10-én.

Fajok, rasszok, társadalmak - Nyilatkozatot adott ki a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége

Infostart

"Az olykor igen keserűen megszerzett történelmi tapasztalatok arra tanítanak, hogy óvakodjunk a túlegyszerűsített válaszoktól."

Nagy port kavart a közbeszédben Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszédének azon része, amelyben "fajkeveredésről" beszélt, illetve arról, hogy Európai országaiban a különböző európai népek egyidejű jelenléte miben más, mint idegen kultúrájú embertömegek beengedése, utóbbit a maga részéről kormányfőként elutasítja, kormánya politikája továbbra is ez marad.

A teljes beszédet itt tekintheti meg:

A polémiához csütörtöki nyilatkozatával a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége is hozzászólt.

A közlemény Szent István Intelmeiből idéz:

  • "Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli..."

Az MTA-vezetés tisztázta, "a ma élő emberek egyetlen fajhoz (Homo sapiens) tartoznak, melynek tagjai eltérnek egymástól például bőrszín, testalkat, arcberendezés szerint. Az ember hosszú idő alatt kialakult különböző rasszainak egyike sem magasabb vagy alacsonyabb rendű, mint a másik, és keveredésük egyidejű az emberiség történetével."

E folyamat bármilyen korlátozása vagy megbélyegzése az akadémia szerint

összeegyeztethetetlen az egyetemes emberi kultúrával, a humanizmussal, a kereszténységgel és az emberi jogokkal.

"Egy-egy kultúrát különböző embercsoportok hozhatnak létre, amelyek jellemzően nem rassz szerint, hanem földrajzi elhelyezkedésükben, történelmükben, nyelvükben vagy nemzeti identitásukban különböznek. A kulturális keveredés hathat megtermékenyítőleg, segítve a társadalmi fejlődést, de jelentős feszültségek forrása is lehet. A politika és a társadalom felelőssége a kultúrák egymást gazdagító, de önazonosságukat megőrző sokszínűségének fenntartása, találkozásaik koordinálása és a fellépő ellentétek kibékítése a nemzetek és az emberiség javára" - fogalmaz az írás.

Az MTA állásfoglalása szerint "az olykor igen keserűen megszerzett történelmi tapasztalatok arra tanítanak, hogy óvakodjunk a túlegyszerűsített válaszoktól".

Nyitókép: Budapesti látkép a Magyar Tudományos Akadémia épületével és a Parlamenttel 2020. április 10-én. MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018