eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A Roszatommal tárgyal Szijjártó Péter pénteken – a nap hírei

Újabb fontos engedélyt kapott meg az épülő paksi atomerőmű. A Nemzeti Bank arra számít, hogy az őszi hónapokban tetőzik az infláció. Budapest lajtos kocsit küld Solymárra és Szentendrére.

Újabb, mérföldkőnek számító előrelépés történt a paksi bővítés engedélyezési folyamatában – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter bejelentette: az Országos Atomenergia Hivatal megadta a nukleáris biztonság szempontjából legfontosabb engedélyt, jóváhagyta az olvadékcsapda gyártásiengedély-kérelmet. A tárcavezető hozzátette: pénteken Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezetőivel fog tárgyalni Isztambulban a paksi bővítés felgyorsításáról, hogy 2030-ra a tervezett két új reaktorblokk már munkába tudjon állni.

Létrejött az összeköttetés a magyar és a szlovén villamosenergia-rendszerek között – közölte a Mavir. Piaci szempontból a rendszerösszekötő vezeték július 6-tól lesz része a határkeresztező kapacitásszámítási folyamatnak. Szlovénia az utolsó olyan szomszédos ország, amellyel eddig nem volt távvezetéki összeköttetése Magyarországnak.

7,75 százalékra emelkedett az egyhetes jegybanki betét kamata. Ezzel összezárt az alapkamat és a piacon irányadónak tekintett egyhetes betét kamata. Az MNB novemberben választotta le az egyhetes betét kamatát az alapkamatról és szerdáig az alapkamatnál magasabb rátával hirdette meg az egyhetes betétet.

A Nemzeti Bank arra számít, hogy az őszi hónapokban tetőzik az infláció, amely 2023 végén visszatér a jegybanki toleranciasávba és 2024 első félévében eléri a 3 százalékos jegybanki célt. Baksay Gergely, a Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentést bemutató tájékoztatón arról beszélt, hogy egész Európában több évtizedes csúcson van, és hónapról-hónapra gyorsul a pénzromlás, ami a termékek és szolgáltatások széles körét érinti.

Operatív törzs segíti a vízhiánnyal érintett Pest megyei településeken a vízpótlást - közölte a Belügyminisztérium. A katasztrófavédelem felmérése szerint a településeken a hőség miatt megnövekedett ivóvízigény mellett jelentős mértékű túlfogyasztás tapasztalható. Ezt a többi között a kerti medencék feltöltése, az automata kerti locsolórendszerek használata okozza, a közszolgáltatónak pedig a kiesés pótlására tett intézkedései nem voltak elégségesek. A Főváros lajtos kocsit bocsát Solymár és Szentendre rendelkezésére, hogy segítsen a vízellátási problémák megoldásában. Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán azt írta: a kánikulában kialakult vízhiány miatt a helyi szolgáltató a Fővárosi Vízművek segítséget kérte.

Több gyerek született, és kevesebb ember halt meg májusban, mint egy évvel korábban. A természetes fogyás 2403 fő volt, ez is alacsonyabb szám, mint tavalyi. A KSH adatai szerint az idei éven belül - január és május között - 7,3 százalékkal kevesebb gyermek született, ezen belül a születések száma január és április között 11 százalékkal csökkent, májusban pedig 6,3 százalékkal nőtt 2021 azonos időszakához képest.

Folyamatosan javul az állapota az operettszínház táncművészének, aki a terézvárosi házomlásban sérült meg súlyosan. A teátrum közölte, hogy a súlyos koponya- és gerincsérülést szenvedett fiatalt már nem tartják mesterséges altatásban, a gerincsérülése miatt hamarosan újra megműtik.

Újabb 7 embernél igazolták a majomhimlő-fertőzést, ezzel 19-re nőtt az igazolt esetek száma Magyarországon – jelentette a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A fertőzöttek 29 és 41 év közötti férfiak, többségük Budapesten él. A betegek enyhe tünetekkel otthonukban tartózkodnak, elkülönítve. Kórházi kezelésre egyiküknek sincs szüksége.

A Semmelweis-nap miatt zárva lesznek holnap a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, a védőnői tanácsadók, valamint gyógyszertárak többsége is. A sürgős eseteket ügyeleti rend szerint látják el. A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet Semmelweis Ignác orvos születésnapján, július 1-jén tartanak.

Buszsávot alakítottak ki az M3-as autópálya fővárosi szakaszán, a Szilas pihenőhelynél. A közlekedésért felelős államtitkár közösségi oldalán azt írta, hogy a 300 méteres szakaszt a pihenőhely adottságait kihasználva úgy alakították ki, hogy nem kellett sávot elvenni az egyéb közúti forgalomtól. A buszok most megelőzhetik a pihenőn keresztül a feltorlódott kocsisort.

Egymilliárd euró értékű innovációs alap létrehozásáról szóló megállapodást írt alá 22 NATO-tagállam, köztük Magyarország. Az alap lényege a kettős, polgári és katonai felhasználású új technológiák fejlesztésének támogatása. Ebbe beletartozik például a befektetés a szövetség stratégiai céljaival összhangban ténykedő, feltörekvő technológiai vállalatokba. A pénzügyi alapot kiegészíti a NATO új innovációs mechanizmusa.

Japánban 11 évvel a fukusimai katasztrófa után visszatérhetnek lakhelyükre egy közeli város lakói. Okumában csütörtökön oldották fel a korlátozásokat egy 8,6 négyzetkilométeres területen, amelyet újjáépítési helyszínné nyilvánítottak, miután befejeződtek a sugárzás csökkentését célzó munkálatok.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×