eur:
394.53
usd:
370.39
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Hivatalosan is felkérte a csatlakozásra Svédországot és Finnországot a NATO - a nap hírei

Egységes parkolási rendszert vezet be Budapesten a Fővárosi Önkormányzat. Ismét emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

Hivatalosan is felkérte a csatlakozásra Svédországot és Finnországot a NATO. Korábban a felek aláírták azt a megállapodást, amellyel Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába.

Jelentősen növeli katonai jelenlétét Európában az Egyesült Államok - jelentette be az amerikai elnök. Joe Biden a NATO madridi csúcstalálkozójának első hivatalos munkanapján úgy fogalmazott: a szövetségesekkel együtt biztosítani fogják, hogy a szövetség készen álljon mindenféle földi, tengeri vagy légi fenyegetés kezelésére.

A világ kereszténydemokrata, konzervatív pártjait tömörítő CDI elnökével tárgyalt a madridi NATO-csúcs előtt a miniszterelnök. Orbán Viktor és Andres Pastrana egyetértett abban, hogy meg kell akadályozni az ukrajnai háború tovább terjedését, a menekülteket pedig be kell fogadni. Orbán Viktor megismételte: nem támogat egyetlen olyan javaslatot sem, amely belesodorhatja a NATO-t és Magyarországot a konfliktusba.

Tovább bővül a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszere. Az új ezred három körzetből alakul, összesen 47 járással. A cél, hogy hatékony és jól feltöltött legyen az ezred. A honvédség már várja a tartalékosok jelentkezését.

Sikeresnek tartja az uniós klímavédelmi megállapodásokat a kormány. Az uniós tagországok környezetvédelmi miniszterei 5 klímavédelmi javaslatról egyeztek meg. A megállapodás lehetővé teszi, hogy az Európai Unió 2030-ra 55 százalékkal tudja csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

Állami felügyelet alá kerülhetnek a stratégiai és nemzetbiztonsági szempontból kiemelt energetikai iparágak, a villamosenergia-, a földgáz-, kőolaj-, távhőipar és bányászat jelentős vagy meghatározó szereplői. A kormány az ellátás folyamatosságára és biztonságára vonatkozó közérdek érvényesítése miatt teszi lehetővé ezt.

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék elnökének a parlament eseti bizottsága. A jelöltet hétfőn hallgatja meg a gazdasági bizottság, és ha alkalmasnak találja a posztra, akkor még aznap szavazhat róla az Országgyűlés. Az ÁSZ-elnökének megválasztásához a parlament kétharmados többsége szükséges.

A hiteltörlesztési moratóriumban maradás többletterheire figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank szerint az év végéig a törlesztési moratóriumban maradó átlagos lakáshitelesek további csaknem 300 ezer forint, a személyi hitelesek pedig mintegy 200 ezer forint többletfizetési kötelezettségre számíthatnak.

Egységes parkolási rendszert vezet be Budapesten a Fővárosi Önkormányzat, amely emeli a parkolási díjakat is. A jelenlegi 27-féle parkolási zóna helyett 4 zóna lesz. Az A-jelűben 8-tól 22 óráig, óránként 600 forintot kell fizetni. Körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe. Az új szabályozás szeptember 5-én lép hatályba.

32 milliárd forint, fejlesztési célú hitel felvételéről döntött a Fővárosi Közgyűlés. A határozat szerint a 20 éves futamidejű kölcsönt az OTP Bank vezette konzorciumtól veszi fel a főváros az idei fejlesztési feladatok megvalósítására. A szerződés hatályba lépését a kormánynak is támogatnia kell.

Uniós forrásokat nyert a Nyugati pályaudvar fejlesztése és nagyon jó minősítést kapott az Európai Bizottság értékelésén a Déli Körvasút beruházás is - közölte a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. Vitézy Dávid elmondta: Magyarországon 5 fejlesztési terv valósulhat meg összesen több mint 11 milliárd forint értékben. 4 projekt a tiszta és csendes elektromos autózás további térnyerését segíti elő, 5 dunántúli vasútvonalon pedig 11 állomás fejlesztésének előkészítése történik meg.

Júliustól egyszerűbb lesz az egészségügyi ellátásokhoz kapcsolódó utazási költségtérítés rendszere. A papíralapú utalványokat online rendszer váltja fel. Az elektronikus rendszerre való átállással nem változik a jogosultsági kör és a támogatások mértéke, de az ügyintézés egyszerűbb lesz.

Az elmúlt héten 21 koronavírusos beteg halt meg és több mint 3 ezer új fertőzöttet igazoltak. 233 beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig több mint 6 millió 400 ezren kaptak koronavírus elleni oltást. Közben ismét emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. A koncentráció 16 helyszínen a mérsékelt, 6 városban pedig az alacsony tartományba esik.

Átmeneti vízhiányra figyelmeztet 10 Pest megyei településen a vízszolgáltató. A hőségben megnövekedett vízfogyasztás további emelkedése, illetve műszaki hiba esetén nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható, ezért a Duna Menti Regionális Vízmű a fogyasztás csökkentését kérte az emberektől.

Ítéletidő tombolt Karintiában. Földcsuszamlások és áradások miatt riasztást adtak ki a dél-ausztriai tartományban. Többeket helikopterrel kellett kimenekíteni az elárasztott településrészekről. Az ítéletidő különösen Villach közelében okozott súlyos károkat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×