eur:
392.83
usd:
367.93
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Varga Judit igazságügyi miniszter azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 27-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Nem hagyják "futni" a Ryanairt, más cégeknek is plusz adók jöhetnek

A kormány még nagyobb adókat fog kivetni azokra a cégekre, amelyek áthárítják az ügyfeleikre az extraprofitadót - jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter.

Az igazságügyi minisztertől Simicskó István KDNP-s frakcióvezető kérdezte meg hétfőn az Országgyűlésben, hogy mit tesz a kormány az extraprofitadó áthárítása ellen. A kormánypárti politikus kiemelte: helyesen dönt a kormány, amikor a bankokra, a dohánykereskedőkre, a biztosítókra, az energiakereskedő vállalatokra, a légitársaságokra kiveti az extrapofit adót.

"Méltatlan kijelentésekre ragadtatja magát egy légitársaság vezetője, ez felháborító. Nem akar részt venni a szolidaritásban és támadja a kormányt. Az extrapofit adó alkalmazása szükséges, így tudjuk megvédeni a magyar embereket és a családokat az emelkedő energiaáraktól" - mondta Simicskó István.

Varga Judit komoly szankciókat helyezett kilátásba azokkal a cégekkel szemben, amelyek áthárítják az ügyfeleikre az extraprofit adót.

Mint mondta, egy nagyvállalat már nyíltan szembehelyezkedik a kormányzati intézkedésekkel, amelyet a kabinet elutasít.

"Az a hangnem, amit ezt a bizonyos nagyvállalat vezetője megütött a magyar kormánnyal szemben, sajnos a hozzánk beérkezett panaszok alapján a fogyasztóvédelemhez beérkezett panaszok alapján általánossággal előfordul a cég részéről az utazó közösséggel szemben is. Ez teljességgel megengedhetetlen. Az pedig különösen visszás, hogy a korábban eladott jegyekre is már elkezdték az extrapofitadó áthárítását" - mondta Varga Judit.

A tárcavezető közölte: a konkrét vállalattal szemben benyújtott panaszok száma és súlya pedig egy hatékony kivizsgálást igényelt, hiszen meg kell akadályozni a jövőbeli jogsértéseket. Ezért a fogyasztóvédelmi hatóság szakmai irányításáért felelős miniszterként témavizsgálatot rendelt el a múlt héten, amely a nagyvállalat működésével kapcsolatos fogyasztókat védő jogszabályi előírások betartásának az ellenőrzésére irányul, és a nyári időszakban is folyamatosan fog tartani.

"Szeretném mindenki számára világossá tenni, hogy

aki az extraprofit különadóját megpróbálja áthárítani a magyar emberekre, arra még nagyobb adókat fogunk kivetni, azonnal vizsgálatot fogunk indítani és meg fogjuk büntetni ezeket a nagyvállalatokat,

hiszen ennek az árát nem a magyar emberekkel megfizettetni."

A tárcavezető úgy fogalmazott, a kormány elvárja a nagyvállalatoktól, hogy a jogszabályoknak eleget téve egy háborús időszakban vegyék ki a részüket a honvédelmi és a rezsivédelmi kiadásokból a Ryanairt pedig felszólította, hogy a légitársaság kérjen bocsánatot a magyar utazóktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×