eur:
395.28
usd:
366.7
bux:
65382.19
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
LISBON, PORTUGAL - MAY 25: Ryanair Group CEO Michael OLeary delivers remarks during a press conference in Radisson Blu Hotel to announce an increase of summer flights and to demand more slots for the airline in Lisbon International Airport, the opening as soon as possible of a second airport in Montijo, across the Tagus River, and the end of airport tax  on May 25, 2022 in Lisbon, Portugal. Ryanair airplanes may not be flying in the coming weeks due to a European strike of crew members that is expected to affect Portugal, Spain, France and Belgium. The Irish carriers workers are demanding better working conditions and wages and are asking for a company response by June. Failed negotiations may mean a summer with hundreds of canceled flights throughout the continent. (Photo by Horacio Villalobos#Corbis/Corbis via Getty Images)
Nyitókép: Horacio Villalobos/Corbis via Getty Images

Ryanair-főnök: a brit kabinetnek kevesebb az agyi kapacitása, mint egy átlagos növénynek

Viselkedésem karikatúra, és régen a promóció része volt – mondta Michael O’Leary, aki a magyar kormánnyal folytatott adok-kapok után nekiment Boris Johnson brit kormányfőnek is. Ebben az esetben sem fogta vissza magát.

Boris Johnsonnak talán egyetlen helyen makulátlan a megítélése – Ukrajnában. Mindez azért, mert teljes mellszélességgel támogatja Kijev harcát az orosz offenzívával szemben. Otthon és a világ más részein viszont enyhén szólva is árnyalt a kép – és ezt toldotta meg Michael O’Leary, a Ryanair templombajáró katolikus, ugyanakkor non-stop és kocsis módjára káromkodó főnöke, aki magyar kormányilletékeseket is leidiótázott a légicégekre kivetett extraprofit-adó miatt.

A „fapadoskirály” úgy fogalmazott, hogy „Johnson a legmagasabb rendbe tartozó idióta”. O’Leary szerint annak a káosznak, amit manapság a brit reptereken tapasztalni – jelesül hogy nincs elég reptéri dolgozó vagy poggyászrakodó – „a masszív módon rugalmatlan brit munkaerőpiac” az oka... no és a brexit.

„Nem akarom újranyitni a brexit témáját, de Nagy-Britanniának meg kell találnia a módját, hogy kinyissa a munkaerőpiacot Európa felé. Azért, hogy olyan munkaköröket töltsenek be, amiket a britek nem vállalnak. Gyümölcsbetakarítás, vendéglátás vagy épp reptéri poggyász-rakodás” – fejtegette a Telegraph című lapnak Londonban adott interjúban.

Innen már egyenes út vezetett a rá jellemző beszóláshoz:

„a brit kabinetnek kevesebb az agyi kapacitása, mint egy átlagos növénynek”

– és az átlagost még megtoldotta egy nyomdafestéket nem tűrő szóval. „A miniszterelnökben abszolút nem lehet megbízni... nem, nem találkoztam vele és nem is akarok. Ő a legmagasabb – újabb angol f-betűs szó – rendbe tartozó idióta” – közölte.

Magyar részről az O’Leary-tirádákra Gulyás Gergely kancelláriaminiszter riposztolt egy fiatalkori ír kocsmázós, alkoholista képét festve róla.

O’Leary a brit lapnak adott nagyinterjúban azonban főként üzletről és a pandémiából való talpraállásról beszélt, ami szerinte az ő cégének sokkal jobban sikerült, mint másoknak – és ebben, úgy tűnik, a Telegraph is egyetértett vele. Míg ez a cikk karakán és kíméletlen üzletembernek állította be O’Leary-t, addig egy Daily Mirror-írás ugyanígy lehúzta a rivális WizzAirt. Abban egy név nélkül nyilatkozó pilóta azt mondta: nyáron annyira nagy a terhelés, hogy szerinte a munka „néha nem biztonságos”. A WizzAirnek – „exszovjet kultúrája” van, ahol az alacsonyabb fizetéshez szokott román és bolgár munkatársak azt teszik, amit mondanak nekik”.

O’Leary szerint ők viszont nem rúgtak ki a pandémia idején több ezer dolgozót – és „frissen tartották őket”, mivel hamarabb számítottak a talpraállásra, mint a többiek. „Akkor is repültünk, amikor nem volt utas, hogy a pilóták ne veszítsék el az engedélyüket” – fejtegette, és megintcsak a szokásos trágársággal azzal is hencegett: masszív árengedményt csikart ki a Boeing repülőgépgyárból, majd kötbért is, mert későn szállítottak. Arra is büszke, hogy sok ukrán menekültet szállítottak Európa-szerte.

Mint a Telegraph megjegyezte róla: élőben kedves, udvarias és szórakoztató, de teljesen más az imázsa. Például egyszer azt mondta a panaszkodó utasoknak, hogy húzzanak el... valahová, máshol nyavajogjanak. A felügyelőszerveket pénzfejő nemi erőszakolónak, az utazási ügynököket pedig ismét csak goromba kifejezéssel olyanoknak nevezte, akiket főbe kéne lőni. Az egyedül utazó muzulmán férfiakról biztonsági profilt kell létrehozni, mondta, és korábban a csak a lakosság egy része által beszélt afrikaans nyelv ismeretéhez akarta kötni a dél-afrikaiak szállítását. És persze ott volt a fizetős vécéről és ingyenes orális szexről szóló emlékezetes beszólása is.

„Viselkedésem karikatúra, és régen a promóció része volt”

– mondta. „Írországban és Nagy-Britanniában jóval csendesebb vagyok már” – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×