INFORÁDIÓ
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly

orbán viktor

országgyűlés

parlament

azonnali kérdés

ellenzék

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 27-én. Mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (j).

Orbán Viktor és a hét ellenzéki kérdező - vitanap a Parlamentben

Infostart

Az inflációról, a fizetésemelésekről és a szociális dolgozók bérkiegészítéséről is kérdezték a kormányfőt.

Az új parlament megalakulása óta először válaszolt Orbán Viktor azonnali kérdésekre. Először Kálmán Olga, a DK képviselője az infláció ügyében kérdezte a kormányfőt, megismételve, hogy az ellenzéki párt azt kezdeményezi, hogy 0 százalékra csökkentsék az alapvető élelmiszerek áfáját.

Kérdezett ön már engem, de akkor jobban ment – mondta Orbán Viktor a volt műsorvezetőnek. A kormányfő szerint háborús infláció sújtja Európát, és minél közelebb van valaki a háborús zónához, annál magasabb az infláció. Megismételte, hogy a kormány az ársapkák bevezetésével küzd az infláció ellen, ezt tartja jó döntésnek, nem az áfacsökkentést, mert akkor a különbözetet a kereskedők teszik el.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője szerint Orbán Viktor "rendkívül jó hazudozásban és lopásban”, és arról is beszélt, hogy a kormányfő megemelte a saját fizetését, míg a „melósok” nem olyan nyugodtak a saját béremelésük miatt.

"Elment önöknek a józan esze miniszterelnök úr, halálra akarják dolgoztatni a magyart?" – tette fel a kérdést a nyugdíjkorhatárral kapcsolatban Jakab Péter.

"Ezeket már mind hallottuk, az emberek is mind hallották, ezért fenekelik el önöket rendre. Önt személyesen többször is" - kezdte válaszát a miniszterelnök. Saját fizetéséről azt mondta, azt a parlament határozza meg, ő elfogadja a döntést, és kivárta a sorát, hiszen előbb rendezték a képviselők fizetését. A kormánynak az infláció és az áremelkedések elleni küzdelemben nincs szégyenkezni valója - tette hozzá.

Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője az olimpiarendezés lehetőségéről kérdezte a kormányfőt. A politikus szerint a büntetőadókkal 2000 ezer milliárdot vesznek ki az emberek zsebéből.

Orbán Viktor rögtön kijavította a frakcióvezetőt, aki 2030-as olimpiáról beszél, de abban az évben téli játékokat rendeznek, a 2032-esnek pedig már van házigazdája, így legfeljebb a 2036-osról lehet beszélni. Már amennyiben ön is itt lesz velünk - mondta a kormányfő Fekete-Győrnek.

Az MSZP-s Harangozó Tamás arról érdeklődött, mikor lesz béremelés az oktatás, egészségügy és rendvédelem területén. Mint mondta, ezeken a területeken szakemberhiány van, kórházi osztályokat zárnak be.

A kormányfő válaszában megismételte, hogy a pedagógusok három egymást követő évben kapnak 10-10-10 százalékos béremelést, a továbbiak pedig a gazdaság teljesítményétől függnek. Az egészségügyben az előző ciklusban az ápolók 70 százalékos emelésben részesültek, egyetért azzal, hogy ennél több is lehetne, és a kormány mindent megtesz, hogy növekedjen a fizetés. Beszélt az orvosi béremelésről és a rendvédelmi dolgozóknak juttatott hathavi fizetéskiegészítésről is.

"Menjenek neki a disznófejű nagyuraknak" - mondta Torockzai László, a Mi Hazánk frakcióvezetője, aki a kaszinók és az óriás techcégek megadóztatását kérte.

Orbán Viktor azt válaszolta, hogy a digitális társaságok megadóztatása ügyében örül, ha együtt tudnak működni, az EU-ban lassan haladnak a kérdéssel. Hozzátette, csak akkor nem tudnak együttműködni a párttal, ha összeállnak Gyurcsány Ferenccel, ahogy a Jobbik tette.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője Orbán-csomagról és rekordgyenge forintról beszélt. A kormányfő válaszában jelezte, hogy április 3-án az emberek elmondták, hogy mit gondolnak az ellenzék által terjesztett hazugságokról. Hangsúlyozta: nincs megszorítási csomag és nem is lesz, az a szocialista kormányokban volt.

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője a szociális szektorban dolgozók 500 ezer forintos egyszeri bérkiegészítéséről érdeklődött. A kormányfő szerint az év elején 20 százalékos béremelést kaptak a szociális dolgozók, és ha úgy teljesít a gazdaság, akkor „róluk sem fognak megfeledkezni.” Hozzátette: minden túlmunkáért minden pénzt kifizettünk, ami járt.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018