eur:
394.45
usd:
368.22
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének (NYPOE) elnöke beszédet mond az Országos Nyugdíjas Parlament V. ülésén az Országházban 2022. június 16-án. Mögötte Gerencsér Gábor informatikus mérnök és Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ) elnöke, levezető elnök.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Távolodnak egymástól a nyugdíjolló szárai

Az Országos Nyugdíjas Parlament egyebek mellett azt szeretné, ha ebben a kormányzati ciklusban nem emelkedne tovább a jelenlegi 65 éves nyugdíjkorhatár – erről a szervezet elnöke az Országházban tartott ülésük kapcsán beszélt az InfoRádiónak. Az eseményt Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg. A nyugdíjas parlament felvezette azokat az általuk kívánatosnak tartott lépéseket, amelyekre az idősek és a nyugdíjasok elismerése érdekében lenne szükség.

Az úgynevezett nyugdíjolló szárai egyre nagyobb távolságra vannak egymástól – hívta fel a figyelmet a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének (NYPOE) elnöke.

Fokozatosan nő az átlagbérek és az átlagnyugdíjak közötti távolság, és nyugdíjas és nyugdíjas között is hihetetlenül nagyok lettek a távolságok – vannak, akik nagyon jelentős, millió forint fölötti nyugdíjjal rendelkezne, egymillió ember viszont 120 ezer forint alatti folyósításból kell, hogy megéljen, ami feszültségekhez vezet – tette hozzá Karácsony Mihály. Különbség mutatkozik továbbá a településszerkezetek alapján is: míg Budapesten 178-180 ezer forint körül van az átlagnyugdíj, addig például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csak 118 ezer forint körül.

Az Országos Nyugdíjas Parlament a fent említett problémákat szeretné sorra venni a kormánnyal és a parlamenttel, és együttműködve velük megtalálni ezekre az orvosságot. De fogadókészséget remélnek azzal kapcsolatban is a döntéshozók részéről, hogy az idei ciklusban már nem emelik tovább a 65 éves nyugdíjkorhatárt – emelte ki a NYPOE elnöke.

Mint hangsúlyozta,

a leglényegesebb a nyugdíjak rendezése.

A szervezet azt szeretné, hogy emelésnél vegyék figyelembe a vegyes indexálást, valamint hogy a legalacsonyabb nyugdíjak rendezésére szolgáló keret, ami jelenleg a költségvetésben úgy szerepel, hogy méltányossági nyugdíj megállapítás, méltányossági nyugdíj emelés és egyszeri segély, és 4-5 éve változatlan, a duplájára emelkedjen. Ezt a költségvetési törvény vitájában kérni is fogják a képviselőktől – tette hozzá.

Végül, de nem utolsó sorban, Karácsony Mihály egyetértett azzal, hogy a jelenlegi, tapasztalataik alapján 30 százalékos élelmiszer-drágulást nem képes kompenzálni az átlagos inflációhoz igazított növekedés, ezért örömmel vennének valamilyen élelmiszerbont, élelmiszerre beváltható eszközt, amire a korábbiakban is volt már példa. Bár legjobb tudomása szerint hasonló nincs most napirenden.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×