INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

országgyűlés

orbán viktor

parlament

ellenzék

Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője (k) napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 16-án.

Kövér László máris figyelmeztette Gyurcsány Ferencet

InfoRádió

Az ellenzéki képviselők nem vettek részt a miniszterelnök-választáson vagy nemmel szavaztak. Toroczkai László szerint a kormány 12 éve csak látszatintézkedéseket vezet be, Gyurcsány Ferenc szerint pedig a kabinet törvénytelen.

Orbán Viktor miniszterelnökké választására a 160 jelenlévő képviselőből 133-an szavaztak igennel: 114 fideszes és 18 KDNP-s politikus, valamint a német nemzetiséget képviselő Ritter Imre. 39-en nem vettek részt a voksoláson. Távol maradt a DK 15, a Jobbik 10, a Momentum 4, valamint az MSZP, a Párbeszéd és az LMP 2-2 képviselője, illetve a kormánypárti Erős Gábor, Csöbör Katalin és Szijjártó Péter, továbbá a független Hadházy Ákos.

A többi ellenzéki politikus, összesen 27, nemmel szavazott, köztük a Mi Hazánk 6 fős csoportja, amit Toroczkai László frakcióvezető indokolt napirend előtt.

„Az elmúlt 12 esztendőben a számunkra és a magyarság számára rendkívül fontos létkérdésnek számító kérdésekben, mint például mondjuk a demográfiai válság vagy a nemzetgazdaság tönkretétele, amely most már több mint 30 éves folyamat, vagy akár mondjuk a kilakoltatások esetében vagy most éppen az élelmiszerválság esetében, mindig csak látszatintézkedéseket kaptunk” – fejtette ki.

A DK távolmaradásának okára Gyurcsány Ferenc frakcióvezető adott magyarázatot. „Mi a megalakuló kormányt törvénytelennek tekintjük, mert a törvényesség nem a jogszerűség látszata, hanem a törvényben rögzített népakaratnak való megfelelés. Márpedig ez a kormány megtörte a népakaratot, amikor megszállta és szétzilálta a köztársaságot.”

Úgy értékelt: a Fidesz és a kormány háborút visel Magyarország ellen. A háború önmagáért van, okát és célját "önökben kell keresni"; háborús körülmények között ugyanis érdektelen a kormány teljesítménye - mondta Gyurcsány Ferenc, utóbbi miatt végletesen erkölcstelennek ítélve a kormányt, amely szerinte tönkretette az országot.

Felszólalása után Kövér László házelnök azt mondta: Gyurcsány Ferencnek nincs joga törvénytelennek minősíteni a törvényesen megválasztott kormányt, de erkölcsi alapja sincs erre, miután 2006-ban szándékosan a polgárháború szélére juttatta az országot, "minden létező és elképzelhetetlen bűnt elkövetett" a nemzet, az ország, a demokrácia és a jogállam ellen. Kijelentette, az ő ülésvezetése alatt a DK frakcióvezetőjének ez volt az első és utolsó olyan felszólalása az Országgyűlésben, amikor Magyarország törvényesen megválasztott kormányát törvénytelennek nevezheti. Kövér László szavai alatt a DK-frakció kivonult az ülésteremből.

A Jobbik képviselői is kihagyták a voksolást. „Ha az emberek béremeléséről, nyugdíj-emeléséről az egészségügy, az oktatás vagy a közbiztonság rendbetételéről kell dönteni, Jobbik ott lesz, hülyeségekről azonban nem szavazunk” – írta Facebook-oldalán Jakab Péter frakcióvezető.

A szocialisták álláspontját Ujhelyi István ismertette: „Az elmúlt 12 év nem csupán a NER hibrid rezsimjét kiépítő időszak volt, hanem Magyarország történelmi lehetőségének bűnös elszalasztása is” – olvasható az európai parlamenti képviselő nyílt levelében

A Párbeszéd képviselői nem hallgatták meg a miniszterelnök beszédét, mert Orbán Viktor a kampányban nem osztotta meg a terveit, ami antidemokratikus - fogalmazott Tordai Bence frakcióvezető az Országházban tartott sajtótájékoztatón

Az LMP az egész parlamenti munkát nem tartja túl fontosnak. „Ez a rendszer, amiben élünk, egy vezérdemokrácia. Itt négyévente felhatalmazzák a választók a vezért, aki aztán 4 évig azt csinál, amit akar, és ki is iktatta a fékek és ellensúlyok rendszerét. Ebből a szempontból a Parlament nem az a hely, ahol a fontos dolgok eldőlnek” – nyilatkozta az Úgytudjuk.hu-nak Kanász-Nagy Máté, a párt társelnöke.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

Ellenzéki pártreakciók
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018