eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k), valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP, j2), Dobrev Klára (j), Jakab Péter (b2, Jobbik) és Fekete-Győr András (b, Momentum) az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Áll a bál az ellenzéki közös lista miatt

Még mindig nem tudtak megegyezni az ellenzéki pártok a közös listáról. Sajtóértesülések szerint a vasárnapi tárgyalás eredménytelenül zárult, a keddire pedig az MSZP és a Párbeszéd már el sem ment.

Az ellenzék az őszi előválasztás után még gyorsan túl akart lenni a közös listáról folytatott vitákon. Az LMP elnökségi tagja, Ungár Péter például novemberben az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a belső vitáikat nem szabad kiteregetni.

"A lista nem egy titkos dolog, mert utána látni fogja a választópolgár is. Ez nem az atomtitok, de hogy milyen beszélgetést folytattunk, amíg eljutunk odáig, az már a belügyünk kell hogy legyen" – mondta akkor.

Az MSZP társelnöke, Tóth Bertalan ugyancsak novemberben az InfoRádió Aréna című műsorában igyekezett egyértelművé tenni, hogy a szocialisták mekkora részt akarnak kihasítani maguknak a közös listából: "A mi javaslatunk arról szól, hogy az előválasztási eredményeket mindenképpen figyelembe kell venni."

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt is sok saját feltétellel szállt be a közös lista összeállításába. Bár menet közben ezek legtöbbjét, például a saját frakcióra vonatkozó követelését, kénytelen volt elengedni, egyet kivéve.

"Továbbra is kitartok amellett, és úgy gondolom, hogy a pártok ezt megértették, hogy az egymilliós magyar roma közösséget nem szabad megalázni azzal, hogy teszünk nekik egy felelős és nemes gesztust, egy ígéretet, és utána ezt nem teljesítjük" – mondta, arra utalva, hogy az előválasztás során tett ígéretét, hogy a lista befutó helyén három roma jelöltnek kell lennie, akkori versenytársai támogatták.

Ezt a feltételét végül a néppárti fordulata és baloldali szövetségkötése előtt radikálisan cigányellenes Jobbik teljesítette. Jakab Péter pártelnök a Facebook-oldalán bejelentette, hogy Varga Ferenc közgazdász, a szegvári roma nemzetiségi önkormányzat vezetője helyet kap a közös listán.

Közben a Jelen való című műsorból az is kiderült, hogy a DK-s Dobrev Klára hiába szerepel majd várhatóan másodikként a névsorban, nem lesz a magyar parlament tagja, európai parlamenti képviselő marad.

A pártok még mindig tárgyalnak a közös listáról. Az ATV úgy tudja, hogy a vasárnapi egyeztetés is eredménytelen volt, a Momentum által szervezett keddire pedig az MSZP és a Párbeszéd már el sem ment.

Sajtóértesülések szerint a DK 14, a Jobbik 12, a Momentum 8, az MSZP és a Párbeszéd együtt 8, az LMP pedig 3 vagy 4 listás helyet szerezhet meg. Azért nincs még megegyezés, mert az MSZP a Párbeszéd nélkül szeretne annyi mandátumot, amennyi a Momentumnak jut.

Az InfoRádió megkereste az MSZP-t és a Párbeszédet is.

Frissítés: Kunhalmi Ágnes nyilatkozott, cikkünket itt olvashatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×