eur:
394.44
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) társelnöke az Európai Szocialisták Pártja (PES) által Bátorsággal Európáért mottóval megrendezett berlini konferencián 2021. június 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Kunhalmi Ágnes: az MSZP-Párbeszédnek több listás hely jár

Az MSZP és a Párbeszéd listás mandátumainak számában nem sikerült megegyeznie a hat ellenzéki pártnak, ezért nincs még meg a közös választási lista - ismerte el az InfoRádiónak az MSZP társelnöke. Kunhalmi Ágnes azt mondta: a helyek kiosztásakor a többi pártnak az előválasztás és a közvéleménykutatások eredményére is figyelemmel kell lennie. Szerinte azonban napokon belül meg tudnak egyezni.

Kunhalmi Ágnes megkeresésünkre megerősítette, hogy vasárnap és kedden is volt egy egyeztetés a közös listáról, de az MSZP-Párbeszéd a keddin nem vett részt, mert Karácsony Gergely nem tudott ott lenni (az atv.hu információi szerint síelni ment), a négy társelnök (az MSZP és a Párbeszéd társelnökei) pedig úgy döntöttek, hogy nélküle nem tárgyalnak.

Azokra a sajtóhírekre, hogy a megegyezés az MSZP-Párbeszéden múlik (úgy hírlik, az MSZP 8 helyet szeretne, míg a többi párt a Párbeszéddel közösen adna ennyit), a szocialisták társelnöke úgy reagált, hogy szerinte legalább annyira a többi párton is múlik, hogy még nincs meg a közös lista.

"Nagyon közel vagyunk a megállapodáshoz, és ez nagy dolog, mert a rendszerváltás óta ennyi, tehát hat párt még nem állított közös listát. Hatalmas politikai bravúr, hogy már itt tartunk, és ez az egyik záloga annak, hogy érdemben versenyre tudtunk kelni a Fidesszel. Mindazonáltal az MSZP-nek és a Párbeszédnek az a fontos, hogy az előválasztás eredményét visszatükrözze a listaállítás, mert a népképviselet elve alapján az egyik legnagyobb eredménnyel 852 000 embert tudtunk leszavaztatni, és az ő véleményüket nem lehet sutba vágni" - fejtette ki Kunhalmi Ágnes.

Hozzátette, hogy a közvélemény-kutatások eredményét vagy a legutóbbi választás eredményét, vagy akár ezeknek egy mixét is el tudják fogadni a közös lista összeállításának szempontrendszereként. Azt azonban nem, hogy ezeket teljesen mellőzzék, ahogy a többiek tennék, mert ők helyette inkább egy politikai ajánlatot tettek.

"Mi azt szeretnénk, hogy a listaállítás közeledjen a valósághoz és ne csak politikai szempontok vegyenek részt benne, de szerintem meg fogunk tudni állapodni ebben, optimista vagyok."

Megjegyezte, a tárgyalások folytatódhatnak Karácsony Gergely hazaértével.

Meglátása szerint az előválasztásokat és a többi, fent említett szempontot figyelembe véve az MSZP-nek 8 hely járna a listán, aminek kapcsán úgy fogalmazott, hogy minden pártnak kellett engednie, ők is engedtek.

"A Párbeszédnek szeretnének egy helyet adni, ami szerintem irreális.

Az a párt nagyon sok helyen nyert az előválasztáson ahhoz képest, hogy mekkora. De ezek olyan dolgok, amelyek már a részletekbe mennek. És nem egy mandátumom múlik a megegyezés, hanem azon, hogy a listaállításnál a pártok figyelembe veszik-e az előválasztás eredményeit és egyéb más olyan szempontokat, amelyekben korábban megállapodtunk. Meg lehet állapodni a hat párton belül egyeseknek egyvalamiben, de olyan döntést kell hozni, ami konszenzuson alapul, mert az elmúlt két évben mindig olyan döntést hozott a hat párt, ez lendített bennünket mindig előre, és ebben mindenki egyetértett. Máskülönben nem tud működni a hat párt; akinek már volt koalíciós kormányzásban része, az látott ilyet. Ugyanakkor

nincsenek akkora viták, amelyek áthidalhatatlanok lennének"

- fogalmazott Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP társelnöke azt mondta, nincs felhatalmazása közölni, mikor folytatódik az egyeztetés, de erre hamarosan, "napokon belül vagy záros határidőn belül" sor kerülhet, hiszen tartaniuk kell a közjogi határidőt is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×