eur:
393.4
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a DK XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Dobrev Klára elárulta, lesz-e magyar parlamenti képviselő

A DK európai parlamenti képviselője valószínűleg ott lesz a közös ellenzéki lista második helyén az április 3-i országgyűlési választáson. De a magyar parlamenti mandátumát már nem veszi át, hanem marad az EP-képviselője.

Még nem dőlt el 100 százalékosan el, de Márki-Zay Péter arra kért, hogy én legyek a második a listán, és azt mondtam, hogy ha a pártelnökök is így döntenek, akkor igen – mondta Dobrev Klára a Jelennek adott videointerjúban.

A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, aki a párt jelöltjeként második lett az ellenzéki előválasztáson a miniszterelnök-jelöltek versenyében, eddig nem nyilatkozott arról, hogy milyen szerepet vállal az itthoni kampányban. Az EP tisztújításán nem pályázott újra az alelnöki posztra, sokan ebből arra következtettek, hogy hazai szerepvállalásra készül, de erről most ezt mondta: "Sok a dolog itthon, a kampányban pláne nagyon sok lesz, emiatt nem pályáztam újra az EP alelnöki székéért."

Az ellenzéki lista második helyezettjeként biztos bejutó lenne a következő Országgyűlésbe, és akkor választania kellene a két mandátum között. Az interjúban erről ezt mondta: "A mandátumomat nem fogom átvenni.

Vagyis európai parlamenti képviselő maradok. De hogy mi történik április 4-én, arról beszéljünk április 4-én."

Azt viszont kijelentette, ha a választáson megszerzik a többséget, akkor "kőbe van vésve Márki-Zay Péter miniszterelnöksége". A kampányról azt mondta, szerettek volna egy nagy közös kampányt a miniszterelnök-jelölttel és egyéni jelöltekkel, de Márki-Zay Péternek az volt a kérése, hogy a pártok elsősorban a saját egyéni körzeteikkel foglalkozzanak, ennek eleget is tesznek. "Tudomásul kell vennünk, hogy az előválasztáson más győzött, más koncepció, más egyéniség, más kampánystratégia. Nekünk ezt kell követnünk, és mi ebben nagyon fegyelmezettek voltunk. Az volt a kérés, hogy a pártok az egyéni jelöltjeikre koncentráljanak, az országos kampányt pedig a miniszterelnök csapata fogja szervezni. Ez is történik" – mondta Dobrev Klára.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×