eur:
398.28
usd:
372.48
bux:
69536.56
2024. június 14. péntek Vazul
Benkő Tibor honvédelmi miniszter (j) és Ben Wallace brit védelmi miniszter a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón a Stefánia Palotában 2022. január 31-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Brit miniszter: Orbán Viktor oroszországi látogatása jó alkalom

A NATO-ról, az orosz-ukrán konfliktusról és a Nyugat-Balkánról is egyeztetett Benkő Tibor és Ben Wallace.

Magyarország elkötelezett az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) iránt - jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter, miután fogadta Ben Wallace brit védelmi minisztert. A közös sajtótájékoztatón a magyar tárcavezető azt mondta, hogy a haderőfejlesztési programnak köszönhetően a honvédség erős.

Benkő Tibor hatékonynak nevezte a megbeszélést.

Megköszönte kollégájának, hogy Afganisztánból azért tudtak kimenekíteni 540 embert, mert az Egyesült Királyság katonái rugalmasan kezelték a helyzetet. Sok ember életét lehetett így megmenteni - jelentette ki. A magyar miniszter azért is köszönetet mondott, amiért kollégája elismerte, hogy Magyarország erős hadsereggel és "kiváló NATO-képességekkel" rendelkezik.

Egyformán látják az Európában kialakult biztonsági helyzetet, ugyanúgy értékelik az orosz-ukrán konfliktust - közölte Benkő Tibor.

Budapest, 2022. január 31.
Benkő Tibor honvédelmi miniszter (j) fogadja Ben Wallace brit védelmi minisztert (b) a Stefánia Palotában 2022. január 31-én.
MTI/Balogh Zoltán
Benkő Tibor honvédelmi miniszter (j) fogadja Ben Wallace brit védelmi minisztert (b) a Stefánia Palotában 2022. január 31-én. MTI/Balogh Zoltán

Hangsúlyozta azt is, hogy a Nyugat-Balkán biztonsága kiemelt fontosságú Magyarországnak.

A magyar miniszter lényegesnek nevezte, hogy a jövőben még tovább tudják erősíteni a katonai kapcsolatokat az Egyesült Királysággal. Felidézte: 2019-ben megállapodást kötöttek, amely alapján közös kiképzések folynak.

Benkő Tibor úgy fogalmazott: kell, hogy legyen folytatása a mostani villámlátogatásnak, mert sok kérdés áll a két ország előtt.

Ben Wallace azt hangoztatta, hogy Közép-Európa nem csupán az Egyesült Királyságnak fontos, de a NATO-nak is. Ha az orosz agresszió invázióba fordulna át Ukrajnában, akkor Magyarország is nagy károkat szenvedne: növekednének az energia- és az élelmiszerárak, a gazdasági nehézségeken túl pedig migrációs nyomás is fenyegetne - jelentette ki a brit miniszter.

Arról egyeztettek, hogyan tudnák enyhíteni az orosz-ukrán konfliktust - tette hozzá, megjegyezve: el kell kerülni a legrosszabbat. A koronavírus-járvány elleni harc közepette különösen nagy gond lenne az ellentét kiéleződése - mutatott rá.

A brit miniszter úgy vélekedett, hogy a magyar hadsereg erős és szakszerű, kiváló vezetéssel.

Ő is azt hangoztatta, hogy

nagyon fontos a Nyugat-Balkán stabilitása.

Arra a kérdésre válaszolva, nem elhibázott döntés-e, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a mostani helyzetben megy tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Benkő Tibor azt közölte, hogy egyeztetni mindig időszerű. Az első helyre a NATO is a párbeszédet teszi, nem pedig az elrettentést, a fegyveres küzdelmet. A tárgyalás tehát nem elvetendő, éppen ellenkezőleg, szükséges - hangoztatta, hozzáfűzve: teljesen természetes, hogy egy miniszterelnök felelős országa biztonságáért.

Ugyanerre a kérdésre válaszolva Ben Wallace azt mondta: nem gondolja, hogy bármikor hiba lenne egyeztetni Vlagyimir Putyinnal. Senki sem akarja, hogy égbe szökjenek az árak, valamint migrációs hullámok induljanak meg.

Orbán Viktor oroszországi látogatása jó alkalom ezen üzenetek közvetítésére

- vélekedett a brit miniszter.

Egy másik kérdésre felelve Benkő Tibor azt hangoztatta: a magyar hadsereg 2017 óta sokat fejlődött, képességei olyanok, hogy meg tudja oldani az orosz-ukrán konfliktus nyomán felmerülő feladatokat. Jelenleg tehát nem szükséges más országok fegyveres erőit Magyarországra telepíteni - szögezte le.

Egy újságírói felvetésre Ben Wallace hangsúlyozta, hogy ők a NATO-nak ajánlottak fel katonákat, nem pedig egy adott országnak. Az észak-atlanti szervezetnek kell eldöntenie, hogy mihez kezd a brit egységekkel, hová és mikor telepíti azokat - mondta.

Benkő Tibor a múlt héten az Aréna műsorának vendége volt. A beszélgetést itt olvashatja el, vagy hallgathatja meg.

Címlapról ajánljuk
Eb-nyitány: a legutóbbi három tornán bukással kezdtek a németek

Eb-nyitány: a legutóbbi három tornán bukással kezdtek a németek

Németország az utóbbi nagy tornákon nem rajtolt jól. Ez a legkevesebb, amit elmondhatunk a 2016 óta eltelt időszakról. A 2018-as és a 2022-es világbajnokságon, ahogyan a 2020-ról 2021-re halasztott Eb-n is vereséggel rajtolt. De híveik nem ezt emlegetik, hanem hogy 2006-ban, a világbajnokságon, egyébként Münchenben, 4-2-es győzelemmel nyitottak, mégpedig Costa Rica ellen.

Véget ért az érvénytelen szavazatok újraszámolása Budapesten – eldől, ki lesz a főpolgármester

Négy és fél óra alatt végeztek a Nemzeti Választási Iroda munkatársai a főpolgármester-választás 24 592 érvénytelen szavazólapjának ellenőrzésével. Hivatalos eredmény csak a Nemzeti Választási Bizottság 17 órakor kezdődő ülése után lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
Egyre csúnyább az esés a tőzsdéken

Egyre csúnyább az esés a tőzsdéken

Az ázsiai tőzsdéken vegyes, de nagyrészt negatív irányú mozgások voltak ma láthatók, ami pedig Európát illeti, a kereskedés első szakaszában itt sem alakultak ki határozott irányú mozgások, majd a nyitástól távolodva elkezdtek lefordulni a tőzsdék. A francia tőzsde kifejezetten gyengén teljesít, miután a piac a szélsőjobboldal politikai előretörésének potenciális hatásait árazza. A hét zárása felé közeledve az amerikai tőzsdék lendülete is alábbhagyott, mínuszban vannak a vezető amerikai indexek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×