eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az Alaptörvény módosítását kezdeményezi Egységben Magyarországért

Azt szeretnék, ha a NATO és EU-tagságról csak népszavazás dönthetne.

Alaptörvény-módosítási javaslatot nyújtottak be az Egységben Magyarországért országgyűlési képviselői, hogy népszavazás nélkül ne lehessen kiléptetni Magyarországot az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéből (NATO) és az Európai Unióból - közölte Szent-Iványi István külpolitikáért és Európa-politikáért felelős szakpolitikai kabinetvezető.

Az ellenzéki pártszövetség azt akarja elérni, hogy

azon nemzetközi szervezetek esetében, amelyeknél a tagságot megelőzte egy érvényes és eredményes népszavazás, a kilépésről is csak érvényes és eredményes népszavazás birtokában lehessen dönteni.

Felidézte, hogy a NATO-hoz csatlakozásról 1997-ben, az EU-ba belépésről 2003-ban referendumot tartottak.

Szent-Iványi István kiemelte: a jelenlegi alaptörvény kimondja, hogy nemzetközi szerződésekről nem lehet népszavazáson dönteni. Azonban az is benne van a jogszabályban, hogy a közhatalom forrása a nép. Ebből következően a Magyarország sorsát alapvetően meghatározó kérdésekben a népnek kell döntenie.

Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt hangoztatta: nincs kétségük arról, hogy javaslatukat le fogják söpörni az asztalról. Pedig a Fidesz kapott egy esélyt, hogy elmondhassa az utókornak: mindent megtett az integráció vívmányainak megőrzéséért.

Az Egységben Magyarországért pártjai úgy gondolják, hogy Magyarország helye a fejlett Nyugaton, az EU-n belül van

- emelte ki.

"Április 3-án erről fogunk szavazni" - fogalmazott Gurmai Zita.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese, alelnöke úgy fogalmazott, hogy "az elmúlt tizenkét év orbáni pávatánca Magyarországot sajnos eltávolította Európától és az Európai Uniótól, az azonban még az elmúlt tizenkét év Európa-ellenes kormányzati politikája mellett sem vetődött föl, hogy a NATO-tagságunkat is megkérdőjelezik. De mára eljutottunk idáig."

"Ahogy az uniós tagság a gazdaságunk és kulturális hovatartozásunk alappillére, a NATO-tagság a biztonságunk és nemzeti függetlenségünk garanciája; egyik sem játék" - mondta Vadai Ágnes.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×