eur:
389.67
usd:
362.1
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pexels.com

Pártpreferenciák: a közvélemény-kutatók mérései szerint két dolog tűnik biztosnak

Az egyik adatgyűjtés szerint az ellenzék, a másik szerint a Fidesz a 2022-es választás esélyese, az tehát biztos, hogy a verseny szoros, a szavazók pedig aktívak.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a Fidesz áll nyerésre. Nagy Dániel közvélemény-kutatási igazgató szerint Márki-Zay Péter nem tudott fordítani a pártpreferencia-trendeken, így egy most vasárnap tartott választáson a pártot választani tudók 55 százaléka szavazna a kormányoldalra, és csak 43 százalékuk az ellenzék közös listájára.

A Republikon Intézet adatgyűjtése szerint, ha a hat együttműködő párt támogatottságát összességében vesszük figyelembe, akkor mind a teljes népességben, mind a pártválasztók körében van némi előnye az egységes ellenzéknek a Fidesz–KDNP-vel szemben – ismertette Virág Andrea stratégiai igazgató az InfoRádiónak.

A ZRI Závecz Research Intézet közvélemény-kutatása szerint szoros versenyben van a Fidesz és az ellenzék, és mindkét oldal szavazótábora bízik a választási győzelemben. Mérésük alapján az ellenzéki lista 39 százalékon, a Fideszé 38 százalékon áll a teljes népességen belül, tehát nagyon szoros verseny látható – fogalmazott Závecz Tibor ügyvezető igazgató. Mérésük szerint alapvetően mindkét oldal hívei optimisták, de a kormánypárti szavazók inkább bizakodóak a győzelmet illetően: náluk 97 százalék vár győzelmet, míg az ellenzékiek 91 százaléka mondta azt, hogy megnyerik a választás.

A Medián felmérése szerint ismét a Fidesz van többségben, de a verseny valóban szoros – mondta Hann Endre, a cég ügyvezető igazgatója. Számításaik szerint a teljes szavazókorú népességben a Fidesz 39 százalékával szemben az ellenzéki közös listának 34 százaléka van. "Ha a választani tudó biztos szavazókat nézzük, akkor viszont már egy hajszállal meg is fordul a verseny: 45 százalék az ellenzékre, 44 százalék a Fideszre adná a voksát." A Medián felmérése Hann Endre szerint azt mutatja, hogy az előválasztás aktivizálta az ellenzéki szavazókat, de azóta az ellenzék elveszítette a polgárok figyelmét. A kormány viszont sorban jelenti be a jóléti intézkedéseket, és ennek következményeképpen a teljes felnőtt népesség 63 százaléka, azon belül pedig az ellenzéki szavazók 32 százaléka úgy gondolja, hogy a Fidesz nyeri meg a választást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×