eur:
394.28
usd:
365.03
bux:
65607.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Országszerte magas szinten stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben - a nap hírei

Átlátható és országosan egységes rendszert teremt az új ügyeleti díjazás az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint. Fertőzéscunamitól tart a delta és omikron variáns egyidejű terjedése miatt a WHO főigazgatója.

Országszerte magas szinten stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Csökkenés csak Kaposváron tapasztalható, emelkedés egyik vizsgált városban sem mérhető. 8 vizsgált minta esetében az emelkedett, míg 14-nél a mérsékelt tartományba esett a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

Erőteljes gazdasági növekedésre és javuló egyensúlyi mutatókra számít 2025-ig a pénzügyminisztérium. Az előrejelzés szerint az idei év egészében 6,4, jövőre 5,9 százalékos növekedés várható, amelyet fokozatosan javuló államadósság-ráta és mérséklődő költségvetési hiány kísér majd. 2025-ig pedig minden évben 4 százalék felett erősödhet a magyar gazdaság. A közlemény azt is kiemeli, hogy a kormány 755 milliárd forint megtakarítást ér el a jövő évi költségvetésben beruházások átütemezésével.

Magyarország 17 közlekedésfejlesztési projekthez kér összesen csaknem 110 milliárd forint támogatást az uniótól. Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz felhívására január közepéig nyújthatnak be pályázatokat a tagállamok. Az innovációs tárca közleménye szerint a több mint 430 milliárd forint összértékű fejlesztések közé tartozik a Déli körvasút második üteme, ultragyors elektromos töltőhálózat kiépítése, 3 biztonságos, őrzött kamionparkoló kialakítása az M1-es és az M35-ös mentén.

Változik jövőre az orvosok és szakdolgozók ügyeleti díjazása, az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint átlátható és országosan egységes lesz a rendszer. A közlemény szerint az új ügyeleti díjazást az intézmény és az adott szakorvosi terület valós leterheltségétől függően állapították meg. Jövőre a béremelés második ütemével együtt az orvosok ügyeleti alapdíjának mértéke is emelkedik, óránként bruttó 6000 forintra módosul. Az orvosi és szakdolgozói ügyeleti díjakra jövőre mintegy 30 milliárd forint többletforrást biztosít a kormány.

Egyeztetést kezdeményeznek a háziorvosok az emberi erőforrások miniszterével, miután az visszahívási kötelezettséget rendelt el nekik. Az utasítás szerint a páciensek számára biztosítani kell az orvos online vagy telefonos elérhetőségét. A beérkező, de nem fogadott hívásokra pedig mihamarabb reagálni kell, akár visszahívással, vagy bármilyen érdemi visszajelzéssel. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos az InfoRádiónak elmondta: az orvosok ezt eddig is megtették.

A Liget Budapest projekt kétharmada elkészül jövő tavaszra, lényegében csak azok a beruházások nem valósulnak meg, amelyeket a főváros ellenez – mondta a projekt miniszteri biztosa. Baán László az InfoRádió Aréna című műsorában a legnagyobb veszteségnek az új Nemzeti Galéria építésének elmaradását nevezte, amellyel szerinte Európa legkomplexebb kulturális negyede jöhetett volna létre. A miniszteri biztos a Magyar Innováció Házának és a Városligeti Színháznak az építéséről mondana le, ha születhetne valamilyen kompromisszum a fővárossal. Lehetségesnek nevezte, hogy a kompromisszum része legyen a Biodóm sorsának rendezése is.

Össztársadalmi érdeknek nevezte az élelmiszerpazarlás mérséklését az agrárminiszter. Nagy István év végi tájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a teljes magyar élelmiszerláncban 600 ezer tonna élelmiszer vész kárba. Hangsúlyozta, a fő cél az, hogy hazánkban a kiskereskedelmi láncban a jelenlegi éves 60 ezer tonna veszendőbe menő élelmiszerből, az eddig megmentett 10 ezer tonnányi mennyiséget növeljék a létrejövő Élelmiszermentő Központ közreműködésével.

Péntekig tart Budapesten, a Hungexpo területén a most megnyílt FCI Európa Kutyakiállítás. A Vadászati és Természeti Világkiállítás nagyszabású programsorozatának méltó lezárásaként rendezik meg a rendezvénysorozatot, amelyen 57 országból mintegy 16 ezer kutya vesz részt. Pénteken, az Európa Kutyakiállítás részeként rendezik a Magyar Kutyafajták Világtalálkozóját, amelyre 360 kutyát neveztek.

A fertőzöttek számának szökőárszerű megugrásával fenyeget a koronavírus delta és omikron variánsainak egyidejű terjedése – mondta a WHO főigazgatója. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz ismételten felszólította az országokat, hogy igazságosan osszák el a védőoltásokat. A főigazgató hozzátette: a WHO azért kampányol, hogy minden országban 70 százalékos legyen a lakosság átoltottsága 2022 közepére, ami hozzájárulhat a járvány akut szakaszának a lezárásához.

Franciaország a jövő héttől további korlátozásokat vezet be a koronavírus-járvány miatt. Az országban napok óta rekordokat dönt a naponta diagnosztizált új fertőzöttek száma. Jövő hétfőtől legalább három héten át ismét korlátozzák a nagyszabású rendezvényeket, megtiltják a közönség előtt tartott koncerteket. A kormány egyelőre nem tervez kijárási tilalmat, és az éttermeket és a bárokat sem kívánja lezáratni. A tanítás is újraindul az iskolákban.

Közös hadgyakorlatot tervez 2022 februárjában vagy márciusában Oroszország és Fehéroroszország - közölte Szentpéterváron az orosz elnök. Vlagyimir Putyin fehérorosz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával tárgyalt erről. A fehéroroszországi területen tervezett hadgyakorlatra a Nyugat és Moszkva között korábban nem látott feszültségek közepette kerül sor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar vármegyei székhely térségében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×