eur:
394.67
usd:
371.81
bux:
66843.13
2024. április 16. kedd Csongor
Karácsony Gergely főpolgármester a forgalomba álló négy új hosszú CAF-villamos bemutatóján a budafoki kocsiszínben 2020. október 12-én. Az alacsonypadlós, 56 méteres szerelvények az 1-es villamosvonalon közlekednek.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Karácsony Gergely Orbán Viktornak: "a kormány ne blicceljen!"

Levélben szólította fel a miniszterelnököt a főpolgármester, hogy a kormány fizesse ki a fővárosi közösségi közlekedés idei, 12 milliárd forintos normatív támogatását.

Karácsony Gergely budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az idei költségvetés 12 milliárd forintot biztosít a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozására, és amíg Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármestersége idején az év ezen időszakára már rég megérkezett a Budapesti Közlekedési Központhoz (BKK) a pénz, ennek most egyelőre "nincs jele". Megjegyezte: a főváros ugyanakkor minden hónapban jelentős összeget fizet az államnak azért, hogy a Budapest-bérlettel utazók használhassák a HÉV-et a főváros területén.

Hozzátette: pénteken levelet írt a miniszterelnöknek és felszólította, hogy

"a kormány ne blicceljen!" és utalják át a pénzt a BKK-nak.

Úgy fogalmazott, a kormány "elblicceli" a maga által hozott törvényeket, és a budapesti közösségi közlekedés tönkretételén dolgozik.

Emlékeztetett rá: Orbán Viktor miniszterelnök 2019-ben, az önkormányzati választás után arról beszélt, a főváros új vezetése ugyanarra az együttműködésre számíthat, mint az előző városvezetés. Megjegyezte: a miniszterelnök ezen állítása számos ponton cáfolható, a kormány számos döntést hozott, ami hátrányos a fővárosi önkormányzat működése szempontjából, és

"a nemzet fővárosa ellen hozott döntés a nemzet ellen hozott döntés".

Karácsony Gergely a kormány döntései közül kiemelte azt, hogy

  • 10-ről 36 milliárd forintra emelte a kormány a főváros által fizetendő szolidaritási hozzájárulást,
  • elvonták és jövőre is elvonják az iparűzési adó felét.

A főpolgármester kérdésre válaszolva elmondta, a főváros és az állam 9:1 arányban finanszírozza a fővárosi közösségi közlekedést, így az állam 12 milliárd forintos támogatása "szerény kiegészítésnek" tekinthető, a Fővárosi Önkormányzat azonban nincs abban a helyzetben, hogy pótolja az állami bevételt "és nem is szeretné", mivel a törvény kötelezővé teszi a kormánynak ezt a támogatást.

Jelezte: a BKK-nak valószínűleg hitelkeretet kell nyitnia, "hogy az év végéig ki tudja húzni a finanszírozását". Kiemelte: nem számolnak azzal az opcióval, hogy nem kapja meg a BKK a pénzt, "de nem mindegy, mikor". Hozzátette: mindent megtesznek, hogy a közösségi közlekedést biztosítsák.

Karácsony Gergely ezen a sajtótájékoztatón jelentette be azt is, hogy fegyelmit kapott Barts J. Balázs, de tovább dolgozhat a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezetőjeként. Részletek ebben a cikkben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×