INFORÁDIÓ
2021. október 17. vasárnap
Hedvig

napinfó

a nap hírei

hírösszefoglaló

A miniszterelnök szerint az EU-nak változtatnia kell az energiaárakkal kapcsolatos politikáján - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

64 milliárd forint hitelből indulhatnak egészségügyi fejlesztések. A Post Mortem című horrorfilmet indítja Magyarország az Oscar-versenyben.

Magyarország álláspontja szerint az Európai Uniónak változtatnia kell az energiaárakkal kapcsolatos politikáján - jelentette ki a miniszterelnök az európai uniós tagországok és a nyugat-balkáni térséget alkotó országok állam-, illetve kormányfőinek szlovéniai találkozóját megelőzően. Orbán Viktor kijelentette: Magyarországot az áremelkedés egyelőre nem érinti, mert az árak nem emelkedhetnek a megszabott felső határnál magasabbra. Úgy vélte: legalább részben az Európai Bizottság hibája, hogy az árak megemelkedtek. --- Kedd este öt nagy uniós tagállam vezető azonnali koordinált beavatkozást sürgetett az energiapiaci folyamatok miatt.

Az energiaárak növekedésének nincs köze az uniós klímapolitikához – jelentette ki az energiapolitikáért felelős uniós biztos. Kadri Simson az Európai Parlamentnek az energiaárak emelkedésére vonatkozó európai megoldásokról szóló plenáris vitáján hangsúlyozta: az uniós zöld megállapodás az egyetlen fenntartható megoldás az energiaválság elkerülésére. Hozzátette: az uniós tagállamok számára a téli időszakra éppen elegendő földgáz van a tárolókban, de a megnövekedett gázfogyasztás és árak emelkedése azt mutatja, hogy gyorsan át kell állni a megújuló energiaforrásokra.

Meredeken emelkedett a földgáz ára Európában. Európában 1900 dolláron újabb történelmi csúcsot ér el a földgáz tőzsdei ára. Annak ellenére is folyamatos és gyorsuló ütemben emelkednek a gázárak, hogy hétfőn megkezdődött az Oroszországot és Németországot összekötő Északi Áramlat-2 gázvezetékpár első vezetékének feltöltése, a második vezetéken pedig folytatódnak az üzembe helyezés előtti munkálatok. Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy Oroszország növelné a gázszállítást Európába.

Egészségügyi fejlesztések indulhatnak 64 milliárd forint értékű hitelből, az összegből 17 kórház is megújulhat. Ezt az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankkal kötött megállapodás biztosítja - közölte a pénzügyminiszter Facebook-oldalán. Varga Mihály kiemelte: a kedvezményes kamatozású kölcsönből laboratóriumi fejlesztésekre, vizsgálati kellékekre és védőeszközök beszerzésére lesz lehetőség.

Országszerte és a határon túl is megemlékezéseket tartottak az aradi vértanúk kivégzésének 172. évfordulóján. Áder János államfő Komáromban, a felújított Csillagerődben az örökség megőrzéséről és az eszmék tovább éléséről beszélt. Aradon járványellenes intézkedések mellett emlékeztek meg a magyar forradalom és szabadságharc172 évvel ezelőtt kivégzett tábornokairól.

Hatékonynak nevezte az ügyészség 2020-as működését a legfőbb ügyész. Úgy vélte: a szervezet a világjárvány ellenére, a jogi és technikai újításoknak köszönhetően eredményesen működött. Polt Péter az Országgyűlésnek benyújtott éves beszámolójában felhívta a figyelmet arra, hogy a 2020-ban bevezetett veszélyhelyzet, a büntetőeljárási törvényben foglaltaktól eltérő eljárásjogi szabályokat határozott meg.

Megújította együttműködési megállapodását a Magyar Nemzeti Bank és a Befektető-védelmi Alap. A közlemény szerint a két intézmény együttműködik a jogszabályok előkészítésében, a kártalanítási eljárásban, illetve a fióktelepekkel és a határon átnyúló szolgáltatást nyújtó szervezetekkel kapcsolatos munkában. A dokumentum kiterjed a kártalanítási eljárások esetén felmerülő kötelezettségvállalásokra is.

Nem visszalép, hanem előre - jelentette be Karácsony Gergely rendkívüli sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott: az a veszély nem fenyeget, hogy az ellenzék ne lenne egységes. A sajtótájékoztató előtt előbb a Medián, majd a Závecz Research közvélemény-kutatásából is az derült ki, hogy az előválasztás második fordulója előtt az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek között Márki-Zay Péter felzárkózott a második helyre Dobrev Klára mögé, Karácsony Gergely pedig a harmadik (azóta újabb eredmények érkeztek, még mielőtt meglett volna Karácsony és Márki-Zay tárgyalásának eredménye az esetleges visszalépésről). Márki-Zay Péter szerint Karácsony Gergelynek minimális esélye sincs, hogy legyőzze Dobrev Klárát az előválasztás jövő heti második fordulójában.

Bergendy Péter Post Mortem című filmje képviseli Magyarországot a 94. Oscar-versenyben - közölte a Nemzeti Filmintézet. Nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2021-ben mutatnak be. A bizottság mintegy 20 idei magyar mozifilm közül választotta ki a Post Mortemet. A Bergendy Péter rendezésében készült horrorfilm az első világháború és a spanyolnátha-járvány pusztítása után, 1918 telén játszódik.

Molekuláris kutatásokért ketten kapják idén a kémiai Nobel-díjat. Az aszimmetrikus organokatalízis kifejlesztéséért Benjamin List német és David MacMillan amerikai tudós kapja az idei kémiai Nobel-díjat. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia bejelentése szerint a két tudós precíz új eszközt alkotott a molekuláris építészet számára, az organokatalízist, amely nagy hatással volt a gyógyszerészeti kutatásokra, és "zöldebbé" tette a vegyészetet.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018