INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

közpark

csepel

vitézy dávid

Nagy bejelentést tett Vitézy Dávid

Nagy bejelentést tett Vitézy Dávid

Infostart

Megkötötték a szerződést a pályázaton nyertes s73 Tájépítész Stúdióval a Csepeli közpark részletes tervezésére – tudatta közösségi oldalán a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója. A Csepel-Szigetcsúcson három városmajornyi park létesül.

Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében kiemelte: a 36 hektáros városi zöldterület nagyon jelentős fejlesztés, hiszen az utóbbi 50 évben, azaz a Hajógyári-sziget északi részének parkrendezése óta nem létesült 20 hektárnál nagyobb új közpark Budapesten.

Mi lesz a Soroksári-Duna mellett?

  • galériaerdő a Duna-ág mellett,
  • nagy kiterjedésű pihenőterek és tisztások,
  • gyalogos- és kerékpárutak,
  • sétányok,
  • fás ligetek,
  • közösségi sportpályák (kültéri fitneszpark, mászófal, görpark, multifunkciós sportpályák, futókör),
  • közösségi kertek, játszóterek és
  • vizes élőhely.

Vitézy Dávid bejegyzésében – mások mellett – megjegyzi, hogy a Ráckevei (Soroksári)-Duna és a HÉV mellett futó Weiss Manfréd út közötti terület ma elhanyagolt, alulhasznosított, részben ipari barnamezős terület. Ugyanakkor akár mezőgazdasági barnamezősnek is nevezhető, hiszen a rendszerváltásig szántóföldek sorakoztak itt. A művelésből kivont terület spontán bezöldült, elsősorban az intenzíven növő, más növényeket kiszorító özönfaj, a bálványfa terjedt el. A Kis-Dunához közeli területen viszont értékesebb, honos fajok alkotta galériaerdő burjánzik. Az elképzelések szerint ennek fái megmaradnak, nyugat felé haladva az erdő fokozatosan ritkulna, ligetes karakterű sávba menne át, majd nagy füves területek között sportpályák kapnának helyet, hogy közvetlenül a Weiss Manfréd út mellett egy sor épület zárja a területet – olvasható.

A most tervezendő terület déli határa a Galvani utca vonalában készülő új Duna-hidakat összekötő út, de később a park folytatható ettől délre egy 25 hektáros területen.

A park előkészítő munkái már csaknem négy éve zajlanak, a terület városrendezési terveire 2018-ban sikeres nemzetközi tervpályázatot bonyolított le a BFK elődje, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja – emékeztet a vezérigazgató. A nyilvános tervpályázatra 17 pályamű érkezett. A hazai és külföldi szakértőkből álló zsűri döntése alapján a tervpályázatot a világhírű Snøhetta építésziroda és a Besch und Partner közlekedéstervező nyerte.

Vitézy Dávid végül arra is kitér, hogy a Csepeli közpark kapcsolata a Ferencvárossal különösen szerves lesz. A mesterterv szerint a Soroksári-Duna fölött két gyalogos–kerékpáros híd is összekapcsolja majd a parkot a Duna-ág túloldalán található fejlesztési területtel, ahol a tervek szerint elsősorban felsőoktatási funkció kap helyet, várhatóan jelentős számú rendszeres látogatót produkálva.

Nyitókép: Vitézy Dávid/Facebook
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018