INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

naih

védettségi igazolvány

péterfalvi attila

mácsai pál

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Sándor-palotában 2020. október 28-án, miután Áder János köztársasági elnöktől átvette a kinevezését.

Fordulat: a színházak nem kérhetnek védettségi igazolványt

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Az adatvédelmi hatóság szerint a budapesti Örkény István Színház nem kérhet védettségi igazolványt a nézőitől. A teátrum igazgatója, Mácsai Pál múlt héten jelentette be, hogy a koronavírus terjedése miatt csak beoltottak nézhetik meg az előadásaikat.

„Azt a döntést hoztuk, hogy kérjük a védettség igazolványt a színházlátogatáshoz” – Mácsai Pál, a budapesti Örkény István Színház igazgatója ezt múlt héten szerdán mondta az InfoRádióban, és meg is indokolta, hogy miért hozták ezt a döntést: „Azért, mert az a véleményünk, nem a saját kútfőnkből, hanem a virológus szakemberek tanácsa és a velük való egyeztetés alapján, hogy ez szolgálja a legjobban az oltottak és az oltatlanok védelmét. Ha az oltatlanok véletlenül bekapják ezt a vírust, akkor jelentősen többször és majdnem háromszor annyi ideig szórják maguk körül, mint az oltottak" – fogalmazott.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint viszont

a színházak nem kérhetnek védettségi igazolványt a nézőinktől.

Péterfalvi Attila a hatóság honlapjára kedden felkerült állásfoglalásában kifejti, hogy a koronavírus elleni védettség olyan egészségügyi adat, amit egy színház csak akkor kezelhet, ha az adott néző önként hozzájárul ehhez, de ez a feltétel ebben az esetben nem valósul meg. Az elnök egy tavaly szeptemberi kormányrendeletre hivatkozik, amely szerint a sportmérkőzések, az 500 főnél több vendéget fogadó zenés, táncos rendezvények, vagyis a koncertek látogatásához kell védettségi igazolvány. A mozikban, a színházakban és a cirkuszokban viszont nem, mert azoknak állandó helyszínük van, a nézők előre megváltott helyre ülnek le és onnan nem mozdulnak el az előadás alatt. Egyébként a vallási eseményekre, az esküvőkre, a lakodalmakra, a temetésekre és a sportmérkőzések szabadtéri kivetítőn való csoportos nézésére is szabadon mehetnek a beoltatlanok.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerint a nagyarányú átoltottság miatt ezek a tömegrendezvények nem jelentenek plusz kockázatot: „Minden emberi találkozás befolyásolja, de az, hogy a találkozások eredményeképpen mi történik, azt az átoltottság határozza meg elsősorban. Átoltott emberek találkozása nem hordoz különösebb veszélyt” – nyilatkozta a tárcavezető nemrégiben az InfoRádiónak.

Az InfoRádió megkereste Mácsai Pált, a budapesti Örkény István Színház igazgatóját, aki egyenlőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben, mert még értelmezik a jogi helyzetet.

Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke egyébként az állásfoglalás végén azt tanácsolja a színházaknak, hogy

kezdeményezzenek jogszabály-módosítást, ha ragaszkodnak a védettségi igazolványhoz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Péterfalvi szerint a színházak nem kérhetnek védettségit
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018