eur:
394.25
usd:
365.1
bux:
65463.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Sándor-palotában 2020. október 28-án, miután Áder János köztársasági elnöktől átvette a kinevezését.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Fordulat: a színházak nem kérhetnek védettségi igazolványt

Az adatvédelmi hatóság szerint a budapesti Örkény István Színház nem kérhet védettségi igazolványt a nézőitől. A teátrum igazgatója, Mácsai Pál múlt héten jelentette be, hogy a koronavírus terjedése miatt csak beoltottak nézhetik meg az előadásaikat.

„Azt a döntést hoztuk, hogy kérjük a védettség igazolványt a színházlátogatáshoz” – Mácsai Pál, a budapesti Örkény István Színház igazgatója ezt múlt héten szerdán mondta az InfoRádióban, és meg is indokolta, hogy miért hozták ezt a döntést: „Azért, mert az a véleményünk, nem a saját kútfőnkből, hanem a virológus szakemberek tanácsa és a velük való egyeztetés alapján, hogy ez szolgálja a legjobban az oltottak és az oltatlanok védelmét. Ha az oltatlanok véletlenül bekapják ezt a vírust, akkor jelentősen többször és majdnem háromszor annyi ideig szórják maguk körül, mint az oltottak" – fogalmazott.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint viszont

a színházak nem kérhetnek védettségi igazolványt a nézőinktől.

Péterfalvi Attila a hatóság honlapjára kedden felkerült állásfoglalásában kifejti, hogy a koronavírus elleni védettség olyan egészségügyi adat, amit egy színház csak akkor kezelhet, ha az adott néző önként hozzájárul ehhez, de ez a feltétel ebben az esetben nem valósul meg. Az elnök egy tavaly szeptemberi kormányrendeletre hivatkozik, amely szerint a sportmérkőzések, az 500 főnél több vendéget fogadó zenés, táncos rendezvények, vagyis a koncertek látogatásához kell védettségi igazolvány. A mozikban, a színházakban és a cirkuszokban viszont nem, mert azoknak állandó helyszínük van, a nézők előre megváltott helyre ülnek le és onnan nem mozdulnak el az előadás alatt. Egyébként a vallási eseményekre, az esküvőkre, a lakodalmakra, a temetésekre és a sportmérkőzések szabadtéri kivetítőn való csoportos nézésére is szabadon mehetnek a beoltatlanok.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerint a nagyarányú átoltottság miatt ezek a tömegrendezvények nem jelentenek plusz kockázatot: „Minden emberi találkozás befolyásolja, de az, hogy a találkozások eredményeképpen mi történik, azt az átoltottság határozza meg elsősorban. Átoltott emberek találkozása nem hordoz különösebb veszélyt” – nyilatkozta a tárcavezető nemrégiben az InfoRádiónak.

Az InfoRádió megkereste Mácsai Pált, a budapesti Örkény István Színház igazgatóját, aki egyenlőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben, mert még értelmezik a jogi helyzetet.

Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke egyébként az állásfoglalás végén azt tanácsolja a színházaknak, hogy

kezdeményezzenek jogszabály-módosítást, ha ragaszkodnak a védettségi igazolványhoz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×