eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az asszisztens előkészíti oltáshoz a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagját a Mátészalkai Kórházban kialakított oltóponton 2021. április 12-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Harmadik oltás: mit jelenthet be Orbán Viktor pénteken az eddigi kormánynyilatkozatok alapján?

Kormányzati döntés született a harmadik oltásról, azonban a miniszterelnök az ezzel kapcsolatos bejelentés előtt még egyeztet az operatív törzzsel.

Gyulás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatása szerint a kormány járványüggyel kapcsolatos legújabb döntéseit Orbán Viktor miniszterelnök fogja bejelenteni péntek reggeli rádiómegszólalásában. A Kormányinfón elhangzottak alapján az egyik ilyen téma a harmadik oltás kérdése, valamint az oltás esetleges kötelezővé tétele bizonyos terülteken. A delta variáns a hatvan év felettiekre a legveszélyesebb, ezért az ő oltásuk ügyében is tesz majd bejelentést a miniszterelnök, jegyezte meg a kancelláriaminiszter.

Ismeretes, Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere kedden egy rádióinterjúban úgy fogalmazott az esetleges harmadik oltásról, hogy a szerdai kormányülés után már „konkrétumokról lehet beszélni ebben a kérdésben”, és nagyon pontos döntés lesz, vakcinatípusokra lebontva. „Irodalmi adatok vannak, hogy a második ismétlő oltás heterológ vakcinával, tehát más típusú vakcinával lökésszerűen növeli a védettséget” – emelte ki. Az tárcavető szerint elsősorban hatvan év felett, hat hónap után a harmadik oltást célszerű megadni.

Novák Katalin családokért felelő tárca nélküli miniszter szerint határozott állásfoglalásra van szükség a szakemberek részéről bizonyos kérdésekben – például milyen oltás kinek adható. A kormánypárti politikusnő egy szerdai tévéinterjúban kiemelte: a kormány részéről nyitottság van a harmadik oltásra.

Annyi tehát bizonyos, hogy a miniszterelnök fontos döntésről tesz bejelentés péntek reggel a harmadik oltás ügyében. Azt ugyanakkor csak találgatni lehet, hogy

  • a korcsoport,
  • a foglalkozás,
  • a beadás óta eltelt idő vagy
  • az eddig megkapott vakcina fajtája

bír-e majd jelentőséggel a harmadik oltás tekintetében.

Gulyás Gergely a Kormányinfón arról is beszélt, hogy egyes foglalkozások körében elképzelhető, hogy kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást.

A harmadik oltásra készül az EU

Közben a brüsszeli Euractiv – névtelenséget kérő EU-forrásra hivatkozva – jelentette, hogy a harmadik oltás intézményesítése az unióban „meglehetősen valószínű”. Az uniós illetékes azt is valószínűsítette, hogy a harmadik emlékeztető oltásra minden bizonnyal még 2021-ben sor kerül.

A Pfizer/BioNTech mindenesetre hamarosan egy harmadik adag hitelesítését kéri az Európai Gyógyszerügynökségtől, a cég amerikai vezetése pedig ugyanerről tárgyal a washingtoni kormánnyal is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×