INFORÁDIÓ
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina, Pál

mkpk

vadai ágnes

dk

egyház

katolikus

Nyilvános üzenetet küldött Vadai Ágnesnek a katolikus egyház vezetése

Nyilvános üzenetet küldött Vadai Ágnesnek a katolikus egyház vezetése

Infostart / MTI

"A gyónási titoktartás Ferenc pápa szerint sem képezi vita tárgyát" - fogalmaz az MKPK titkára.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megítélése szerint ellenkezik az alaptörvénnyel Vadai Ágnesnek, a DK frakcióvezető-helyettesének törvényjavaslata, amely az egyházon belüli pedofil bűncselekményeket tárná fel.

Az MKPK titkárságának az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint az alaptörvény és a vonatkozó jogszabályok értelmében minden egyházi személyre, illetve egyházi intézményben dolgozóra ugyanazok a büntetőjogi szabályok vonatkoznak, mint mindenki másra. "A törvényjavaslat e rendelkezésekkel ellentétesnek tűnik" - írták.

Vadai Ágnes múlt szerdán a budapesti Szent István-bazilika előtt tartott sajtótájékoztatón közölte, "valódi pedofilellenes" javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé, amely átfogó vizsgálatot ír elő a Magyar Katolikus Egyháznak a pedofil bűncselekmények feltárására, és a gyónási titok megsértésével is feljelentésre kötelezi a gyermekek elleni szexuális bűncselekményekről tudomást szerző papokat. Vadai Ágnes jelezte, felveszi a kapcsolatot az MKPK-val, hogy egyeztessenek a javaslatról.

Az MKPK tájékoztatása szerint a frakcióvezető-helyettes hétfői, a testülethez eljuttatott levelében felhívta a püspökök figyelmét Ferenc pápa gyermekvédelemre vonatkozó rendelkezéseire is.

Tóth Tamás, az MKPK titkára keddi válaszában biztosította a politikust, hogy a pápa ezen rendelkezéseit a konferencia ismeri és magára nézve kötelezőnek tartja, beleértve a gyónásra vonatkozó titoktartást is, "amely Ferenc pápa szerint sem képezi vita tárgyát".

Jelezte, hogy az MKPK gyermekvédelmi intézkedéseiről, így többi között egyetemi szintű, akkreditált gyermek- és ifjúságvédelmi képzéseiről Vadai Ágnes több évre visszamenőleg tájékozódhat oldalaikon, például a katolikus.hu és a btk.ppke.hu honlapon.

Ezek alapján a konferencia a kért konzultációt "nem tartja indokoltnak".

A közleményben kitértek arra is, hogy

a konferencia kifogásolja a "más vallásoktól és foglalkozási csoportoktól eltérő bánásmódra irányuló diszkriminációt".

Hozzátették, ahogy a testület korábbi közleménye is tartalmazta, nem szolgálja az áldozatok és a társadalom érdekeit, ha egyéni és családi tragédiákat egész közösségek, egyházi és világi hivatások megbélyegzésére, lejáratására vagy rövidtávú politikai haszon érdekében használnak fel.

Nyitókép: Bodnár Patrícia, Magyar Hírlap
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018