INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

védettségi igazolvány

légi közlekedés

koronavírus

ellenőrzés

Utas a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. július 17-én. A reptéren a forgalom jelenleg a koronavírus-járvány előttinek csupán a töredéke, de hétről hétre több járat és utas fordul meg itt. Júliusra már csaknem tízezerre nőtt a napi utasszám, ami jelentős növekedés júniushoz képest, amikor a teljes havi forgalom 84,4 ezer utas volt, az egy évvel korábbi 1,5 millióval szemben.

A repülővel közlekedőknek még várniuk kell a pezsgőbontással

Infostart

Számukra továbbra is érvényben vannak az utazási korlátozások, így a védettségi igazolvány ellenőrzése is.

Mint arról az Infostart is beszámolt, kedd éjjel a Magyar Közlönyben megjelent 347/2021. (VI. 22.) számú kormányrendelet értelmében módosult a 2020. augusztus 30-án kihirdetett, azóta több ízben is módosított, 408/2020. számú rendeletet a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól.

A mostani módosítás szerint a fenti „rendelet hatálya nem terjed ki arra a személyre, aki – a polgári légijárművel történő beutazás esetét ide nem értve – a Horvát Köztársaság, az Osztrák Köztársaság, Románia, a Szerb Köztársaság, a Szlovák Köztársaság, valamint a Szlovén Köztársaság területéről lép Magyarország területére”.

Mindez azt jelenti, hogy a környező országok területéről – kivéve Ukrajnából – korlátozás nélkül lehet beutazni Magyarországra, azaz nem kötik a belépést a védettség ellenőrzéséhez,

azonban csak akkor, ha az utas nem (polgári) repülővel érkezik

– emeli ki az AIRportal.hu.

Azaz a légi úton érkező magyaroknak és külföldieknek ez a rendelet nem jelent könnyítést, továbbra is érvényben vannak a jól ismert szabályok, tehát a karantén elkerüléséhez számukra szükséges a védettségi igazolvány felmutatása, illetve a külföldiek a rendeletben felsorolt számos kivételtől eltekintve, légi úton továbbra sem érkezhetnek Magyarországra.

A lap megjegyzi, azt egyelőre nem tudni, hogy június 24-től a budapesti repülőtéren is visszaáll-e a járvány előtti rend, amely szerint a schengeni térségből érkező és oda induló járatok utasainak nem kell áthaladnia a határ- és okmányellenőrzésen. Tehát

a mostani rendeletmódosítás értelmében valamiféle ellenőrzés biztosan marad

– emelik ki.

Az AIRportal.hu arra is emlékeztet, hogy a konzuli szolgálat honlapja szerint a nem halaszthatatlan, hivatalos, vagy üzleti utak kivételével továbbra is az „utazásra nem javasolt országok és térségek” listáján szerepeltetik a világ legtöbb államát, kivéve azokat, amelyekkel Magyarország kétoldalú megállapodást kötött.

Ezek jelenleg: Albánia, Bahrein, Ciprus, Cseh Köztársaság, Észak-Macedón Köztársaság, Georgia, Horvátország, Marokkó, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerb Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna, és mától csatlakozik a listához a Kazah Köztársaság.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018