eur:
394
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Dávid Ágnes ápoló beolt egy nőt az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával Békéscsabán, a Réthy Pál kórház oltópontján 2021. április 17-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Így mérik a magyarországi oltások hatásosságát

Több mint háromezer személy részvételével zajlik a projekt, öt oltásról lesznek eredmények.

Az AstraZeneca, a Pfizer, a Szputnyik, a Sinopharm és a Moderna oltása vesz az oltóanyagok hatásosságának vizsgálatában – írta a Magyar Nemzet a Magyar Nemzetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közlése alapján. (Azt nem tudni, hogy a Janssen egyadagos oltásával mi a helyzet).

Az egy éven át tartó összehasonlító elemzésben

  • a Nemzeti Népegészségügyi Központ az oltást követően kialakult ellenanyagszintet méri,
  • az Országos Onkológiai Intézet pedig a celluláris immunválasszal kapcsolatos vizsgálatokat végzi el.

Az említett vizsgálatok megismétlése háromhavonta szükséges – derült ki az Emmi tájékoztatásából.

A vérvétel országosan három helyen,

  • az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben,
  • a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben, valamint
  • a Pécsi Tudományegyetem oltópontjain zajlik.

A teljes immunitást (celluláris és humorális) is vizsgáló kutatásokba összesen 3211 személyt vontak be, a beérkező adatokat pedig az Országos Onkológiai Intézet kutatócsoportja dolgozza fel.

A szaktárca közölte mindazonáltal, hogy az eredmények bár folyamatosan rendelkezésre állnak, és a kormány a szakmapolitikai intézkedések meghozatalakor is felhasználja azokat, a nyilvánosság számára csak a vizsgálat végén lesznek elérhetők.

A Magyarországra érkezett vakcinák (2021. június 15-i adatok a koronavirus.gov.hu oldalról):

A nyugati vakcináknál látható százalékok nem jelentenek akkora csúszást, mint amit a puszta szám sugallhat, hiszen sok szállítás határideje még nem járt le.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×