eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Tíz plusz egy országba már utazhatunk – ezekre kell figyelni

Egyre több országgal sikerül Magyarországnak megállapodást kötnie a magyar védettségi igazolvány elfogadásáról, azonban az igazolvány megléte sok esetben nem ad automatikus belépést az adott országba.

A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint a kormány 203/2021. (IV. 29.) rendeletében foglalt felhatalmazás alapján a külpolitikáért felelős miniszter megkezdte a tárgyalásokat a védettségi igazolvány külföldön történő elfogadása érdekében. A Portfolio összegyűjtötte, hogy országonként milyen egyéb előírások vannak.

A tárgyalások eredménye alapján az alábbi országokba lehet korlátozásmentesen beutazni az oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal, kiegészítve a Konzuli Szolgálat oldalán elérhető friss információkkal.

Bahrein

Szijjártó Péter külügyminiszter május 1-jén jelentette be, hogy Bahreinbe május 3-tól utazhatnak a magyar állampolgárok tekintet nélkül arra, hogy mely oltást vették fel, amennyiben rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

A lap megjegyzi, a Konzuli Szolgálat oldalán a Bahreinbe történő beutazással kapcsolatban további információkat is találni. Egyebek mellett, hogy a nem beoltott 6 és 18 év közöttieknek a beérkezéskor a repülőtéren PCR tesztet kell elvégeztetniük az egészségügyi hatóságokkal. Ezt követően a negatív teszt megérkezéséig karanténban kell tartózkodniuk (ez jelenleg 24–48 óra, a karantén helyszíne nem előírt). Valamint, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok „on-arrival” vehetik fel a vízumot a repülőtéren.

Cseh Köztársaság

Május 15-től mindenfajta karantén-, vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között. Szijjártó Péter kiemelte: az oltási igazolványokat a két ország kölcsönösen elismeri, így a megállapodás mindenkire nézve érvényes, függetlenül a beadott oltóanyag fajtájától.

További részletek ugyancsak a Konzuli Szolgálat oldalán érhetők el, úgy mint a két dózisú oltásokra és a 18 év alatti gyermekekre vonatkozó korlátozások.

Észak-Macedónia

Május 14-től a két ország közötti megállapodás szerint azok a magyar állampolgárok, akik rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget (beoltott, vagy fertőzésen átesett) igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától, karantén- és tesztkötelezettség nélkül léphetnek be Észak-Macedóniába. Kivételt jelentenek az afrikai kontinensről, Brazíliából és Indiából beutazó személyek (kül- és belföldiek egyaránt), akik számára 14 napos kötelező karantént rendeltek el.

A fent említett korlátozásmentes belépés a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekekre is értendő.

Grúzia

Május 21-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Georgiába, a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltás tényét igazoló védettségi igazolvánnyal. A georgiai szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is.

Az oltottságot igazoló védettségi igazolvány hiányában a magyar állampolgárok 72 óránál nem régebbi PCR-teszt bemutatásával, majd a belépést követő 3 nap múlva saját költségen újabb PCR bemutatása ellenében karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Grúziába.

Horvátország

Május 5-én jött a hír, hogy sikerült megállapodni a horvátokkal is a védettségi igazolvány kölcsönös elfogadásáról. A beutazás akkor lehetséges, ha a második oltást követően eltelt 14 nap. A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint a beutazónak fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványát, amelyen mindkét oltási dátum szerepel.

A Portfolio kiemeli: a Magyarországon kiállított oltási igazolásokat a horvátországi beutazáshoz

nem kell külön fordítással ellátni.

A 7 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek a fent előírt védettségi dokumentációval. Ez azt jelenti, hogy a 7–18 év közötti – az előzőekben említett oltással nem rendelkező – fiatalkorúak beutazása főszabályként teszttel lehetséges.

Kiss Róbert Richard turisztikai szakértő, az InfoRádió munkatársa arról beszél a cikkünk alatt meghallgatható felvételen, hogy a horvátországi nyaralás körülményes lehet egy kisgyerekes családnak.

Mongólia

Grúziával párhuzamosan Mongóliával is megállapodott a külügyminiszter arról, hogy a két ország kölcsönösen elismeri egymás oltási igazolványait. A beutazás frissített feltételeiről egyelőre nincs bővebb információ a Konzuli Szolgálat oldalán.

Montenegró

Montenegróba április 30-tól utazhatnak szabadon, karantén és tesztkötelezettség nélkül azok a magyarok, akiknek van védettségi igazolványa.

Szerb Köztársaság

Szerbiába ugyancsak április 30-tól utazhatnak szabadon, karantén és tesztkötelezettség nélkül azok a magyarok, akiknek van védettségi igazolványa.

A Konzuli Szolgálat oldalán olyan információ is van, miszerint azok a magyar állampolgárok, akik védettségi igazolványt a koronavírusból történő igazolt felgyógyulást követően kaptak, kizárólag Magyarországról utazhatnak be PCR-teszt nélkül (tehát nem bárhonnan) – írja a Portfolio.

A szerb szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is.

Szlovénia

Szijjártó Péter május 1-jén jelentette be, hogy Szlovéniába már aznaptól utazhatnak a magyar állampolgárok tekintet nélkül arra, hogy mely oltást vették fel, amennyiben rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

Törökország

Május 10-i hír, hogy a magyar külügyminiszter a törökökkel is kétoldali megállapodást kötött, ennek értelmében május 11-től mindkét ország elismeri az egymás által kiállított védettségi igazolványokat, a beadott oltástól függetlenül.

A konzuli oldal szerint a török szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is.

A regisztrációs kötelezettség azonban a védettségi igazolvánnyal utazókra is érvényes!

Plusz egy: Románia

Szijjártó Péter bejelentése szerint a gyors oltási program nyomán javuló járványhelyzetnek köszönhetően a román hatóságok zöld kategóriába sorolták Magyarországot, így innentől kezdve szabadon, mindenfajta teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a magyar állampolgárok Romániába.

És akikkel még folynak a tárgyalások

A fentieken túl a külügyminiszter korábbi bejelentései szerint több országgal is tárgyal arról, hogy elfogadják az egymás által kiállított védettségi igazolványokat az utazásokhoz, köztük

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×