eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels.com

Új információk a védettségi igazolványt részben kiváltó applikációról

Igazából nem is egy, hanem mindjárt két applikációról van szó. A Kormányinfón tisztázódtak a részletek.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a csütörtöki Kormányinfón részleteket közölt a védettségi igazolványt részben kiváltó, részben kiegészítő mobilos applikáció ügyében.

Mint az Infostart is beszámolt róla korábban, elkészült egy mobiltelefonos alkalmazás, amely segítségével igazolni lehet, hogy valaki megkapta a koronavírus-védőoltást, akár iOS-es, akár androidos készülékünk van.

A kormányszóvivő most azt közölte, az applikáció jelenleg még nem elérhető, "a következő időszakban várhatóan" viszont igen.

Úgy működik, hogy az EESZT-ből (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) hozzáférhető adatok alapján láthatóvá válik benne a koronavírus elleni védettség.

"Az alkalmazás az oltott nevét, az érintett tajszámát, az oltás idejét, a fertőzéssel szembeni védettség idejét, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát is megjeleníti.

Az adatok hitelesítése egy QR-kód segítségével fog történni, ennek az érvényességét pedig egy erre a célra kifejlesztett másik alkalmazással lehet majd ellenőrizni,

ez az EESZT Covid kontroll alkalmazás lesz" - ecsetelte Szentkirályi Alexandra.

Az alkalmazás működése a következő:

  • az első használat során az EESZT-ben regisztrálni kell
  • ehhez be kell lépni az EESZT lakossági portáljára egy úgynevezett KAÜ-azonosítóval, ami tartalmaz ügyfélkapus azonosítási lehetőséget is (kiegészítés: ügyfélkapus ügyintézés is soron kívül végezhető a kormányablakoknál személyesen)
  • az életbe léptetéshez meg kell adni egy 6 jegyű PIN-kódot
  • a második használattól már csak a PIN-kód szükséges az "appos védettségi igazolvány" használatához.

A kormányszóvivő viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegségből fakadó védettségre kiállított kártyát az alkalmazás nem tudja helyettesíteni, ahhoz továbbra is a plasztikkártya szükséges.

A Kormányinfón felmerült még kérdésként, hogy az oltáskor kapott oltási karton nem válthatná-e ki a védettségi igazolást azoknál, akik valamiért nem jutottak hozzá még az igazolványhoz, de erre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kategorikus

nemmel

felelt, mondván, a dokumentumok közül a védettségi kártya a biztonságosabb.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×