eur:
394.01
usd:
368.64
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Egészségügyi dolgozók a Johnson & Johnson kizárólagos tulajdonú leányvállalata, a belga székhelyű Janssen Pharmaceutica gyógyszergyártó cég által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát szállítják egy badalonai kórházban 2020. december 17-én. Az oltóanyagot önkénteseknek adják be a klinikai vizsgálatok harmadik fázisában.
Nyitókép: MTI/EFE/EPA/Enric Fontcuberta

Kiderült, mi lesz a Janssen-oltás sorsa Magyarországon

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kormányinfón az amerikai koronavírus-vakcina jelenéről részletesebben is beszélt. A párhuzam egyelőre tökéletes az AstraZeneca-vakcina történetével.

A Kormányinfón egyértelművé vált, mit tesz a kormány a sokak szerint bizonytalan helyzetben a vérrögképződéses esetekkel összefüggésbe hozott AstraZeneca- és Janssen-oltásokkal kapcsolatban.

Ismert, a vérrögképződés kockázatát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a brit után az amerikai készítménnyel kapcsolatban is megállapította annak rögzítése mellett, hogy mindkét oltás kockázata eltörpül a be nem adásával járó kockázatokkal szemben, nagyon ritka mellékhatásként kell feltüntetni a tájékoztatóban és beszámolni róla az oltás beadásakor.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki tájékoztatón közölte, a magyar orvosok, virológusok és járványügyi szakemberek semmivel sem rosszabbak, mint másokéi, "még talán jobbak is". Rájuk alapozva

"a kormány a Janssen-oltás esetében is elrendelt egy vizsgálatot, ezt követően fog arról dönteni, hogy az alkalmazzák-e itthon vagy sem"

- utalt arra, hogy a brit oltás esetében is történt ilyen vizsgálat a magyar hatóságok részéről.

A Janssennel kapcsolatos vizsgálatot a Nemzeti Népegészségügyi Központ ma is végzi, az AstraZenecával kapcsolatban viszont már befejezte az NNK és az EMA is, azt megállapítva, hogy lehet alkalmazni.

Ismert, szállítási nehézségek miatt egyelőre nem érkezett meg Magyarországra a már megvásárolt, valamivel kevesebb, mint 30 ezer amerikai koronavírus-védőoltás, ezt a kieső mennyiséget kínai oltásból pótolja a magyar kormány. Az EU - amelyen keresztül Magyarországra kerülnének az oltóanyagok - mindenesetre elállt attól, hogy további szállítmányokat rendeljen akár a Janssen, akár az AstraZeneca oltásából.

Az egydózisos amerikai vakcináról ITT olvashat részletesebben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×