eur:
394.83
usd:
364.11
bux:
65536.97
2024. március 19. kedd Bánk, József
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor rendkívüli bejelentést tett a Janssen-oltással kapcsolatban

A kormányfő péntek reggel a Kossuth rádióban adott hosszabb interjút. Közölte: az amerikai vakcinát pontosan ugyanolyan vizsgálat alá vetik, mint a kínai és az orosz oltást. Szerinte "hat hét múlva kint leszünk a vízből".

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően rövid Facebook-videóban jelentette be, hogy az oltottak száma és a járványhelyzet lehetővé teszi, hogy hétfőn az óvodák és az iskolák alsó tagozatai megnyissanak a gyermekek előtt, a jövő hét derekán pedig, amint megvan a 3,5 millió legalább egyszer beoltott ember, a vendéglátóhelyek teraszai megnyithatnak.

A Kossuth rádióban péntek reggel a várható nyitásról, illetve általánosabban a járványhelyzet kormányzati kezelésének részleteiről is beszélt a kormányfő.

A TELJES INTERJÚT ITT HALLGATHATJA MEG.

Először arról szólt, hogy miért változtattak az iskolanyitás eredeti elképzelésén.

"Az óvatosság és a fokozatosság miatt. Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy a védett emberek száma elérje az 50 százalékot, pillanatokon belül átlépjük ezt a számot. A döntésnél fontos szerepet játszott a bölcsődéknél látható helyzet, az utóbbi napokban nagyon megnőtt a bölcsődébe vitt gyermekek száma. Aztán megnéztük a kórházi adatokat,

27 gyermek van kórházban, 2 gyermek lélegeztetőgépen.

Ha azt akarjuk, hogy sok százezer diák édesapja, édesanyja elmehessen dolgozni, meg kellett húznunk egy határt" – mondta Orbán Viktort, hozzátéve, a "valósághoz legközelebb álló" igazgatók kezébe adták a döntést, hogy a gyermekeiket féltő szülők otthon tarthassák még gyermekeiket.

Leszögezte azt is,

kevesebben jelentkeztek oltásra a pedagógusok közül, mint remélte.

A napi számokkal kapcsolatban elmondta,

  • mintegy 3,146 millió ember kapott már első oltást
  • 241 koronavírusos halott volt csütörtökön
  • 9459-en kórházban vannak
  • 1147-en vannak lélegeztetőgépen.

Megígérte, hogy hat hét alatt megduplázzák az oltottak számát. Majd bejelentette: bár a nyugati vakcinákat nem szokták,

az amerikai Janssen oltást – amelyből most félmillió Magyarországra szállítása kiesett – pontosan ugyanolyan eljárással megvizsgálják, mint amilyen alá eddig a keleti vakcinák estek.

Ez az egyetlen nyugati vakcina, amellyel szemben Magyarország így jár el.

Hosszabban ecsetelte, hogy "mióta benőtt a feje lágya", az orvost tiszteli ez az ország a legjobban, ezért sem hagyták ki a háziorvosokat az oltási tervből, hanem pont rájuk tették a terhet, ha ez igen nagy is, tőlük lehet "a leghumánusabb segítséget kapni", ők azok, akik "mindent tudnak".

Az "ellenzéki oltásellenességről" is kérdezték: olyan baloldalt még egyetlen országban sem látott, ahol az folyamatosan olyan politikát folytat, amely válsághoz és a járvány elhúzódásához vezet.

"Ez most nem egy politikai kormány, hanem operatív törzs, én is néha inkább az operatív törzs vezetőjének érzem magam, mint miniszterelnöknek" – fejtegette a miniszterelnök,

az ellenzéki oldalon eközben "eszement dolgokat" tapasztal,

amivel majd "foglalkozni kell", most "visszatartja" azokat az embereket, akik azt mondják, hogy foglalkozni kellene az oltásellenek büntetőjogi felelősségével, mert most "dolgozni kell", de "le van sújtva" attól, amit a baloldaltól lát.

Szerinte

hat hét múlva "kint vagyunk a vízből",

ha az oltási tervet végrehajtják – utalt újra az oltásszám másfél hónap alatti megkétszerezhetőségére.

Úgy látja, ahol ma koalíciós kormányzás van, ott törékeny az egység, ezt mutatják most a szomszédos országok példái is.

Köszönetet mondott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának és a szállodásoknak, velük folyamatosan egyeztetni tudtak.

"A teraszok nyitása egy szimbolikus lépése a régi életünk visszaszerzésének" – mondta. Bátorította a vendéglátósokat, hogy "tegyék ki a székeiket", ezt most ingyen meg is tehetik.

Vállalást is tett: nem ugyanannyi munkahely lesz a válság után, mint előtte volt, hanem több, ehhez több ezer milliárd forintos újraindítási költségvetés is társul 2021-ben és 2022-ben is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×