eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
AstraZeneca koronavírus elleni védőoltás második adagjai oltáshoz előkészítve Kasza Beáta háziorvos kunszállási rendelőjében 2021. március 18-án.
Nyitókép: MTI/Bús Csaba

Nyolcszor nagyobb a vérrögösödés rizikója koronavírus után, mint az AstraZeneca vakcinája miatt

A betegséget követő agyi vénás trombózisok harmada harminc év alatti betegeknél következik be egy kutatás szerint.

Egymillió koronavírus-fertőzöttből 39 esetében alakult ki trombózis, míg az AstraZeneca vakcinájának beadása után egymillióból 5 embernél – írja a Sky News.A koronavírusos betegek esetében felfedezett rizikó nagyjából háromszorosa annak, mint egy vírusfertőzés után átlagosan.

Oxfordi kutatók úgy találták, hogy valószínűsíthetően az AstraZeneca – és a Johnson,&Jonhson – oltását követően előforduló esetek hátterében az adenovírus mint vektor használata állhat. Trombózis ugyanakkor az mRNS-oltások, azaz a Pfizer és a Moderna vakcinájának felvétele után is kialakulhat: egymillió emberből négy esetében van meg a veszély. A számok azt mutatják, hogy a fenti oltások mindegyikének esetében tizedakkora a rizikó vérrögök kialakulására, mintha valaki koronavírussal fertőződne meg.

Paul Harrison, az Oxfordi Egyetem professzora kutatásuk eredményét a következőképp értékeli: "Két fontos megállapítást tehetünk: először is az új koronavírus megnöveli az agyi vénás trombózis kialakulásának kockázatát, a vérrögösödést is hozzáadva a fertőzés okozta problémák közé. Másrészt pedig

a koronavírus okozta rizikó a vérrögök kialakulására sokkal jelentősebb, mint amit az oltások jelentenek,

még a harminc év alattiak körében is. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni, amikor az előnyöket és a hátrányokat latolgatjuk" – fogalmazott.

Az egyetem egy másik professzora, John Bell szerint a vérrögökhöz vezető recept a koronavírus-fertőzés.

"Ha nem oltatjuk be magunkat, el fogjuk kapni a koronavírust, és ha elkapjuk, nagyon nagy esélyünk van vérrögök kialakulására" – mondta el.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Érkeznek a nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Sorsolás után

Érkeznek a nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 2. 15:18
×
×
×
×