eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Petry Zsolt, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi kapusa gyászbeszédet mond a 2011. július 16-án, 66 évesen, súlyos betegség után elhunyt Bicskei Bertalan válogatott kapus, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya temetésén a Farkasréti temetőben.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Petry-ügy: bekérették a budapesti német ügyvivőt

Németország budapesti nagykövetségének ügyvivőjét hivatalába kérette csütörtök reggel Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára – közölte a tárca.

A megbeszélés témája Petry Zsolt "magyar állampolgár" németországi munkaadója általi elbocsátásának a napokban széles nyilvánosságot kapott esete volt – írták.

A közlemény szerint az államtitkár kifejezte a kormány megütközését afelett, hogy Németországban egzisztenciális retorzió érhet bárkit is nézetei törvényes keretek között történő közlése miatt.

"Németországnak, ahogyan Magyarországnak, közvetlen történelmi tapasztalatai vannak a legteljesebb véleményterrorról, így a szólásszabadság alapjoga feletti őrködés közös erkölcsi kötelességünk. Bármely világnézeti alapon is történjék, a szabad véleménynyilvánítás korlátozása a magyarok számára elfogadhatatlan, mert egy olyan rendszert idéz, amely elleni küzdelmükben honfitársaink ezrei adták életüket" – olvasható a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy Magyarország számára Németország kiemelt fontosságú partner marad, amellyel az "őszinteség szellemében vitatjuk meg közös jövőnk fontos kérdéseit".

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón a következőket mondta Petry Zsolt elbocsátásáról: „Felháborítónak tartom. Németországnak kell magának feltennie a kérdést magának, hogy jogállamról beszélünk-e vagy sem. Személyesen is minden szavával egyetértek Petry Zsoltnak, amit mondott. Gyűlöletre fel nem hívó vélemények miatt jogállamban nem szoktak büntetni.”

Azonnali hatállyal megvált Petry Zsolt kapusedzőtől a német bajnokságban szereplő Hertha BSC labdarúgócsapata az 54 éves szakembernek a Magyar Nemzetnek adott interjúban bevándorlással és az azonos neműek házasságával kapcsolatban tett kijelentései miatt.

A Hertha kedden közleményben jelentette be, hogy a klub vezetése nem tudott az interjúról, de a lap hétfői számában megjelent beszélgetés tartalmának megismerése után a kapusedző menesztése mellett döntött. Hozzátették, elégedettek a kapusedző munkájával, nyilatkozata azonban nem illeszkedik a Hertha toleranciával és esélyegyenlőséggel kapcsolatos szellemiségéhez.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×