eur:
394.34
usd:
370.48
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója (j) a kórház udvarán tartott sajtótájékoztatón 2020. május 7-én. A Magyar Református Szeretetszolgálat tízezer arcvédő pajzsot adományoz kórházaknak, diakóniai és határon túli intézményeknek. Hátul Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Koronavírus és a gyerekek: rémisztő fejleményekről számolt be Velkey György

A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerint pár hónap múlva már a gyerekeket is olthatják a koronavírus ellen. Nagy szükség is lenne rá.

Kétszer-háromszor annyi gyerek van kórházban, mind a járvány korábbi szakaszaiban – mondta az ATV Híradójának Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. Az orvos azt is közölte, hogy a szövődmények miatt gyerekek is gépi lélegeztetésre szorulnak, de eddig mindenkit sikerült megmenteni.

Velkey György elmondta, sok vidéki kórház vezetőjével beszélt: "azt látjuk országszerte, hogy a harmadik hullámban a vírusnak alapvetően az a sajátsága, hogy gyorsabban terjed,

sokkal több a gyerek beteg, az olyan is, aki kórházi kezelést igényel."

Kijelentette, hogy kétszer-háromszor annyi gyerek van a kórházakban, mint korábban. Amikor elindult a járvány, azt látták, hogy a gyerekekre kevésbé veszélyes. Velkey leszögezte, hogy az a súlyosság, ami a felnőtteknél jelentkezik, az a gyerekeknél nagyon ritka, de most már nem lehet gyerekkorban sem banálisnak tekinteni a fertőzést.

Előfordult olyan eset, hogy nem invazív lélegeztetést kellett alkalmazni, leginkább elhízott gyerekeknél, kamaszoknál, hiszen náluk is rizikófaktor a magasabb súly. Illetve gyerekeknél létezik egy másik betegség is:

a sokszervi gyulladásos betegség, ami egy hónappal az akkut fertőzés után jelentkezik.

"Ezek a gyerekek is nem ritkán intenzív osztályos kezelést igényelnek, és egy-egy esetben gépi lélegzetezést is átmenetileg, de ezeket a gyerekeket még néhány nap küzdelem után mind sikerült megmentenünk" – mondta Velkey.

A fővárosban a Heim Pál az elsődleges Covid-ellátó kórház, illetve a Bethesdába járó betegek is mennek, és ha kiderül, hogy covidosak, akkor a Heim Pálba küldik őket. Vidéken az egyetemi klinikákon kezelnek első sorban gyerekeket, sajnos kiterjedt a tapasztalatokkal rendelkezik az ország ezen a területen.

Velkey elmondta, hogy a gyerekeknél változó a tünettan, de aggodalomra adhat okot a heveny vírusfertőzés, láz, ízlelés elvesztése, légzési nehézségek társulhatnak ehhez, plusz ezek szövődményei, a már említett immunreakció, mint a sokszervi gyulladásos betegség magas láz, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás, bőrkiütés, nyálkahártya, kötőhártya gyulladás, valamint keringési, légzési elégtelenség. A gyerek esetében a hosszú Covid-betegség is jelentkezhet, akár hetekig, hónapokig eltarthat.

A várandós édesanyák betegsége is előfordul, ez nem ritkán koraszüléshez vezet, sőt, olyan eset is van, amikor az újszülött is koronavírus fertőzött lesz.

Elmondta, hogy a koraszülött osztályok is kezelnek covidos babákat. Az esetek legtöbbjében gyógyulnak, de komoly erőpróbát jelent.

A gyerekoltással nagy a tapasztalat fertőző betegség esetén, hiszen csecsemőkortól oltják őket. De az új oltáshoz klinikai vizsgálat kell. A koronavírus elleni vakcinánál a gyártók végzik jelenleg a vizsgálatokat, és ha megállapítják, hogy biztonságos és hatásos, akkor eljuthatunk oda, hogy a gyerekek is megkapják. "Nincsen semmilyen elméleti alapja annak, hogy ne így legyen. Nem szokott mellékhatással járni, ha eljutunk ide fontos lesz az oltása a gyerekeknek is" – mondta Velkey.

A gyerekek oltása azért lenne indokolt, mert köztük széles körben terjed a vírus, a felnőtteket sokszor ők betegítik meg. "A láncot meg kell szakítani. Van már, ahol 12, és van, ahol 6 éves kor felett lehet adni oltóanyagot" – magyarázta a Bethesda főigazgatója.

"Néhány hónap múlva ott leszünk, hogy a gyerekek is olthatóak lesznek"

– jelentette ki az orvos.

Az iskolák április 19-ei nyitása kapcsán megjegyezte, hogy nehéz kérdés, van előnye és hátránya is. Szerinte április 19-re a járvány elindul lefelé, és akkor már nem lesz ennyire intenzív a vírus. Szabályokat be kell tartani, a gyerekeknek is – mondta Velkey György –, a maszkot hordani kell, kezet kell mosni, szellőztetni, tartani a távolságot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Amerika lesújtana Izrael egyik egységére, Jeruzsálem szerint itt lenne az ideje Európának felébrednie – Közel-keleti háborús híreink hétfőn

Amerika lesújtana Izrael egyik egységére, Jeruzsálem szerint itt lenne az ideje Európának felébrednie – Közel-keleti háborús híreink hétfőn

Az Egyesült Államok szankciókat tervez az izraeli hadsereg (IDF) egy egységével szemben, amelyet az emberi jogok megsértésével vádolnak. Ez lenne az első alkalom, hogy Washington szankcionálná az IDF egyik alakulatát – írja a The Guardian. Isaac Herzog izraeli elnök szerint az európai vezetők sürgősen fel kell, hogy ébredjenek és felismerjék az Irán által jelentett globális veszélyt, amely drónok ezreit szállítja Oroszországnak és nukleáris fegyverprogramját is folytatja, miközben Izrael a Gázai övezetben és Irán ellen is védekezik - számolt be a Politico. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×