INFORÁDIÓ
2022. december 4. vasárnap
Barbara, Borbála

totyik tamás

pedagógusok szakszervezete

psz

koronavírus

oktatásügy

védettség

vakcina

Takarítócég munkatársa fertőtleníti a széket az egyik tanteremben az őszi szünetre időzített nagytakarításon a fővárosi III. kerületi Krúdy Gyula Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 2020. október 28-án. Fertőtlenítő nagytakarítást végeznek az iskolában a héten a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként. A hétfőtől péntekig tartó takarítás során portalanítanak és felületfertőtlenítést végeznek, különös tekintettel a padlózatra, bútorokra, ajtókra, padokra és székekre. A takarításnál ózongenerátoros fertőtlenítést is végeznek, amelyhez az eszközt a tankerület biztosítja.

Szakszervezeti aggodalom: a korai iskolanyitás egy negyedik hullám elindítója lehet

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor

Az oktatást akkor lehet újra biztonságosan megnyitni, ha a tanárok oltás utáni védettsége teljesen kialakult – hangsúlyozta az InfoRádiónak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Totyik Tamás hozzátette, hogy az oktatásban dolgozók 75 százaléka jelentkezett a koronavírus elleni oltásra.

Az öt pedagógus szakszervezet – Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet és Keresztény Pedagógusok Szakszervezete, valamint a vegyipari szakszervezet (mint a szakképzésben dolgozókat is képviselő szakszervezet) a második oltáshoz kötné az iskolák újranyitását, így megteremtve a biztonságos munkakörülményeket.

Félelmeik szerint ugyanis az első oltás még nem jelent kellő védettséget,

a fertőzöttség pedig megugorhat, és akár egy negyedik hullám elindítója is lehet a folyamat – fogalmazott az InfoRádióban a PSZ alelnöke.

Totyik Tamás hozzátette: bár arról nincsenek pontos információik, hogy a kormányzat mikor kíván sort keríteni a pedagógusok második oltási körére, számításaik szerint május első hete lehet az az időpont, amikor vissza lehetne térni az osztálytermekbe, és akkor az érettségi vizsgákat is nyugodtabb körülmények között lehetne megtartani. Az alelnök megjegyezte – virológus szakemberek és orvosok tanácsai alapján –

a visszatérést abban az esetben tartják támogatandónak, ha napi 100 fő alá csökken a járvány miatti elhalálozások száma.

A szakember elismerte, hogy az oktatás jelenlegi formája, illetve az, hogy a szülőknek az esetleges home office mellett a gyerekek felügyeletét is meg kell oldaniuk, komoly kihívást jelent. Kérdés, hogy az egészségügyi kockázatok vagy a munkavégzés körülményei rónak-e nagyobb terheket a családokra – tette hozzá. A visszatérést – akár fokozatos módon, kedve például az általános iskolásokkal – viszont csak abban az esetben tudják elfogadni, ha a pedagógusok megfelelő védettséggel rendelkeznek, tehát átestek a betegségen, vagy megkapták mind a két oltást.

A hibrid oktatással kapcsolatban az a szakszervezetek álláspontja, hogy egyértelműen plusz terheket ró a tanárokra, ugyanakkor az egészség és az életbiztonság ennél sokkal fontosabb.

Totyik Tamás végezetül arra is kitért: ismereteik szerint a pedagógusok mintegy 75 százaléka élne az oltás lehetőségével, emellett 25 százalékuk már átesett a betegségen, vagyis vélhetően a száz százalék körüli védettség meglehet az oktatás területén.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Szakszervezeti aggodalom: a korai iskolanyitás egy negyedik hullám elindítója lehet
 
A címlapról ajánljuk

Pelé haldoklik

Brit értesülések szerint már csak légúti nehézségeit kezelik - daganatos betegségét nem -...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018