eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: maltai.hu

Második esély: népszerűnek bizonyult az újfajta képzés a diákok körében

Első ciklusa végéhez közeledik a Máltai Szeretetszolgálat műhelyiskola projektje. A kísérleti program a hagyományos oktatási rendszerből kieső tanulók számára biztosít szakmai részképzési lehetőséget.

A Máltai Szeretetszolgálat 2020 őszén indította műhelyiskoláját. A klasszikusan „második esély” típusú képzés azon 16 év fölötti diákok számára szól, akik kimaradtak, lemorzsolódtak bármely okból a hagyományos középiskolai oktatásból. A műhelyiskolák lényege, hogy a fiatalok kifejezetten munkaerő-piaci körülmények között, szolgáltató üzemekben, szakképző iskolai tanműhelyekben a gyakorlatot sajátítsák el, valamilyen szakmát szerezve – magyarázta az InfoRádióban Thaisz Miklós. Mindezt azért, hogy ne forduljon elő az, hogy bármely fiatal úgy hagyja el az iskolarendszert, hogy semmiféle, legalább rész-szakképzettsége ne legyen.

A műhelyiskolákat 2020. szeptember 1-jétől vezette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium, pontosabban a szakképzési törvény. Ennek keretében a szeretetszolgálat, a tárca támogatásával, pedig az elsők között indított két helyszínen, Gyöngyösön és a Kunhegyesi járásban, Tiszaburán képzéseket. Thaisz Miklós megjegyezte, az első tapasztalatok azt mutatják, hogy a projekt valóban hiánypótló, a diákok számára pedig rendkívül népszerű.

Tiszaburán egy varrodában és egy asztalos üzemben dolgoznak és tanulnak egyszerre a diákok, és fél év alatt szerezhetnek lakástextil készítő-, illetve famegmunkáló részszakmát. Míg Gyöngyösön vendéglátóipari szakmában szakács- és pincérsegédeket képeznek. Az alapítvány ügyvezető igazgatója kiemelte: nincsen tankönyv, nincs Nemzeti alaptanterv, hanem célirányosan foglalkoznak a gyerekekkel, felkészítve őket a vizsgákon való megfelelésre.

A Thaisz Miklóssal készült teljes beszélgetés jövő kedd, este 8 óra után, az InfoRádió Katedra című oktatási magaziműsorában lesz hallható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×