eur:
394.7
usd:
370.19
bux:
65162.43
2024. április 19. péntek Emma
Koronavírusteszt végzése közben mintát készülnek cseppenteni az antigén gyorsteszt paneljére a Budapest Főváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Főosztálya dolgozóinak koronavírus-szűrésén a VIII. kerületi Fiumei úton 2020. december 8-án. a Budapest Főváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Főosztálya dolgozójától az intézményben, a VIII. kerületi Fiumei úton 2020. december 8-án. A területi közigazgatásban dolgozók koronavírus-tesztelésével folytatódott az országos célzott csoportos tesztelés, amelyben felhasználják a bölcsődék, óvodák, nevelési és oktatási intézmények és szociális otthonok kéthetes tesztelése során szerzett tapasztalatokat. A kormány november 20-án indított átfogó, országos célzott csoportos tesztelést, hogy felmérje a fertőzöttek arányát azokban a hivatásokban, amelyekben a dolgozók jellemzően sok állampolgárral vannak kapcsolatban munkájuk során, illetve a vírus szempontjából veszélyeztetett csoportokat látnak el.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Müller Cecília: Németországból, Ukrajnából, Nigériából jött a brit mutáns

Enyhén, de növekszik az új fertőzöttek száma Magyarországon az országos tiszti főorvos szerint, aki beszélt az oltási sorban állásról, a babát tervezők olthatóságáról és az idősotthoni átoltottsági számokról is.

Havi csúcsa közelében jár a koronavírus-betegség szövődményeiben egy nap alatt elhunytak száma, 99-nél többen január 19. óta nem hunytak el Magyarországon. Közben a kormányfő ambiciózus célokat tűzött ki az oltással kapcsolatban, a tavasz végére akár a lakosság többségét is beolthatják, ha lesz elég jelentkező és a kínai vakcinával is számolni lehet.

Orbán Viktor reggel az operatív törzs ülésén is részt vett, mielőtt a célokat megfogalmazta, a törzs pedig péntek délelőttre is meghirdette online tájékoztatóját.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a tájékoztatón elmondta, még mindig találtak 128 maszk nélküli embert a rendőrök csütörtökön. 45 olyan emberrel szemben is kellett intézkedni, akik boltokban, kereskedelmi helyeken nem viseltek maszkot.

Beszámolt arról, hogy

Kabán a rendőrök egy italboltban 6 maszktalan emberre csaptak le,

pénzbüntetéssel sújtották őket, a boltot fél évre bezárták, az üzemeltetővel szemben közigazgatási eljárás indult.

Újra 8000 fölötti karanténellenőrzést végeztek a rendőrök egy nap alatt, mobilon közben 2105 ember "követhető".

A határokon rend van, mindössze Csanádpalotán kell 2 órát várni, de ott is csak a teherforgalomnak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal kezdett, hogy "a járvány sajnos továbbra is zajlik", enyhén nő a fertőzöttek száma.

A napi adatokat ismertetve rámutatott,

33 ról 69-ra emelkedett a brit mutánssal fertőzött betegek száma, de csak egy részük utazott - Németország, Ukrajna, Nigéria felől.

"Az új mutáns közösségi terjedésnek indult" - jelentette ki.

Felhívta a figyelmet az oltással kapcsolatban, hogy a háziorvosok tudnak súlyozni, hogy kiknek van a legsürgősebben szükségük oltásra.

Bejelentette, pénteken indul az orosz oltás beadása, nyomatékosítva, hogy a fővárosi háziorvosi praxisok (560-an) választhattak 5-5 főt, akik kaphatnak az orosz vakcinából az oltópontokon. a Szputnyik V-ről elmondta, annak lakossági tájékoztatója már fent van a Koronavirus és a Vakcinainfo portálon. "Próbálunk minden információt megadni, hogy eloszlassuk a kérdéseket" - tette hozzá, megemlítve még, hogy

Szerbiában nagy számban oltakoznak az orosz vakcinával, és semmilyen panasz nincs rá.

Egyes krónikus betegségek mellett nem adják, de életkori megkötés nincs.

Kiemelte még, hogy az alkalmazási előirat az egyre több tudás miatt folyamatosan változhat, de a magyar hatóság emellett is minden biztonsági intézkedést szem előtt tart.

Továbbra is hangsúlyozza, amit eddig is: minden engedélyezett oltás segít a kórházba kerülés vagy a halálos kimenetel elkerülésében.

Számok az otthonokból

Beszámolt arról, hogy egy 21 országban elvégzett tanulmány szerint a koronavírus-betegségben elhalálozók 46 százalékban szociális otthonok lakói voltak korábban, amiben annak is szerepe van, hogy néhány országban "magukra hagyták az otthonokat" - Magyarországon, beszámolója szerint, ilyen nem történt, és

1074 hazai intézménybe egyáltalán nem jutott be a vírus a második hullámban.

A százezres magyarországi gondozotti körben 23 007 megbetegedett volt (23 százalék), 17 264-en már meggyógyultak, 846-an voltak kórházban, 3316 gondozott hunyt el.

A dolgozók körében július 1. óta 7929 fő fertőződött (9 százalék).

Védőoltásban összesen 60 ezer gondozott és 22 ezer gondozó részesült már. Aki lemaradt, kérhet még oltást - zárta gondolatait.

Kérdések - válaszok

- Milyen gyógyszerek szedése zárja ki a védőoltást?

- Abszolút ellenjavallatot nem ismerünk. A kezelőorvos határozza meg, hogy bizonyos gyógyszer szedése mellett hogyan alkalmazza a védőoltást. Egyes véralvadásgátlók a vérzékenység miatt jelenthetnek némi problémát.

- A gyógytornászok milyen feltételekkel fogadhatják a rehabon lévőket?

- Csoportos foglalkozás tilos, egyéni lehet. Be kell tartani a szabályokat: maszk, védőtávolság.

- Mi alapján döntenek arról, hogy mely települések mikor és mennyi vakcinát kapnak?

- Az érkező vakcina szab határt az oltásnak. A mostani háziorvosi osztásnál is mindenkire gondoltunk.

Infostart: - Melyik oltóanyagot ajánlják várandós nőknek és melyiket azoknak, akik várandósságot terveznek a következő hónapokban?

- Egyiket sem. Noha a minap érkezett egy közlés, hogy nagy valószínűséggel lesz olyan vakcina, amely adható. Aki babát tervez, az az oltás után várjon két hónapot!

Infostart: - A Szputnyik V vakcinát egyelőre csak egészséges, 18-60 éves embereknek adják. Milyen tapasztalat birtokában terjeszthetik ki az alkalmazását a veszélyeztetetti körre is?

- Nincs ellenjavallata az életkorra vonatkozóan a Szputnyik V vakcinának. Az óvatosságot tulajdonképpen úgy értették, hogy amely betegség nincs pontosan, jól beállítva (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség egyes nem rendezett esetekben), azokban az esetekben nem adjuk be a vakcinát. De a nemzetközi tapasztalás folyamatosan bővül. Csak a nem beállított krónikus betegek nem kapják.

Infostart: - Mit tesznek a kórházi oltópontokon tapasztalható jelenség ellen, hogy az oltásra érkező idős, veszélyeztetett emberek állnak sűrű sorokban?

- Kérjük az oltakozókat, hogy tartsák be az időpontokat, amiket kaptak. Az a tapasztalat, hogy túl korán érkeznek az oltakozók, de ezt ne tegye senki!

Infostart: - Mi a protokoll, a háziorvosoknak kit kell beoltaniuk, ha az oltásra aznap berendelt 6 vagy 10 ember közül egy vagy több ember nem jelenik meg a rendelőben?

- Háziorvosaink széles körű listákat kapnak annak érdekében, hogy a tartalékosokkal is meg tudják beszélni, hogy jöhetnek. Történt már ilyen hirtelen behívás, az élet sokféle esetet produkálhat. Mindig van pufferkapacitás.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×