eur:
394
usd:
368.9
bux:
65717.55
2024. április 23. kedd Béla
Koronavírustesztet végző orvostanhallgatók a Kőbányai Rece-Fice Óvodában 2020. november 30-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kéthetente alakul ki egy új koronavírus-mutáció

Feltérképezték a a SARS-CoV-2 Magyarországon terjedő 273 törzsének genetikai mintázatát a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban: kiderült, hogy a most terjedő vírus nem agresszívabb a tavaszinál, csak az akkori korlátozásokkal sikerült gyorsan megállítani a terjedését.

Már tavasszal is az a koronavírustörzs keringett az országban, amelyről azóta tanulmányok mutatták ki, hogy nagyobb fertőzőképességgel bír – derült ki Kintses Bálintnak, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársának elmondásából az InfoRádióban.

"Ennek az a jelentősége, hogy kimondhatjuk: nem az okozza a különbséget a tavaszi és az őszi koronavírus-járvány között, hogy a vírus egy más változata terjed, mert már tavasszal is az volt itt az országban, amelyik nagy fertőzőképességgel bír" - mondta el a kutató. A tavaszi járványügyi intézkedések azonban annyira hatásosak voltak, hogy sikerült elfojtani a fertőzési láncokat. ezek megszakadtak. Az őszi járvány új behurcolások eredménye lett Kintses Bálint elmondása szerint.

A vírusban a szakember szerint körülbelül kéthetente alakul ki egy új mutáció, ami nagyon apró változás, ha figyelembe vesszük azt, hogy harmincezer pici építőkockából áll össze a SARS-CoV-2.

"Egy ilyen változásnak nincsen nagy hatása a vírus működésére. Azon felül, hogy ad egy ujjlenyomatot nekünk, nem változtatja meg a betegség lefolyását, a fertőzőképességet"

- tette hozzá.

Vannak ugyanakkor olyan területei is a vírusnak, amelyeken a változás bekövetkezte már érzékelhető lesz.

A koronavírus nem tartozik az olyan, nagyon gyorsan változó vírusok közé, mint amilyen az infleunzavírus, amely ellen évről évre változtatni kell a védőoltáson. Azt ugyanakkor még nem tudni, hogy mennyit változtathat a vakcina hatékonyságán az, amennyire mutálódik a koronavírus.

"Ma a szakemberek negyedévre látnak előre, hiszen ennyi ideje tartanak a klinikai kísérletek a koronavírus elleni oltóanyaggal. Az tehát már biztos, hogy negyedéves védettséget ad az oltás, de találgatásokba senki nem akar belemenni arról, hogy mennyivel lehet ennél hosszabb az immunitás" - fogalmazott Kintses Bálint.

A teljes interjú meghallgatható az InfoRádió Szigma - a holnap világa című műsorában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×