INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

koronavírus

maszkviselés

kereskedelem

vámos györgy

oksz

Szájmaszkot viselő eladó egy bécsi bevásárlóközpontban 2020. április 1-én. Ausztriában a hatóságok a korábbinál szigorúbban ellenőrzik a koronavírus-járvány miatt bevezett korlátozások betartását, az üzletekben pedig kötelezővé tették a védőmaszkok használatát.

Maszk nélküli pihenő jár a bolti eladóknak

Infostart

Mellőzhetik a dolgozók a maszk használatát, de csak egy erre kijelölt helyen, szünetben, és megállapodás alapján.

A munkáltató és a munkavállaló megállapodhatnak abban, hogy az üzletben történő munkavégzés során
az ott dolgozók számára a munkáltató vagy az üzletvezető olyan szünetet biztosít, amely során mellőzhetik a maszk használatát – derül ki a szerdán megjelent kormányrendeletből.

A jogszabály szövege szerint azonban a maszkmentes pihenőre nincs mód akárhol, a helyszínét a munkáltatónak vagy az üzletvezetőnek kell kijelölnie, és nem lehet az eladótérben, ahol vásárló tartózkodhat, és nem lehet a raktárban, ahol az üzletben értékesített termékek tárolják.

Az egész napos bolti maszkviselés megterhelő az eladóknak, de eddig nem volt egyértelmű szabály arról, hogy a munkavállalóknak milyen lehetőségeik vannak arra, hogy megszabaduljanak legalább egy időre a járványügyi óvintézkedések részeként előírt kötelező maszktól. A rendelet most ebben rendet tett, de a nagy kereskedelmi láncok máris közleményben jelezték, hogy ez csak egy lehetőség, megállapodás is kell hozzá, tehát nem kötelező.

Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára közleményében jelezte, minden részletről, így a gyakoriságról, az időtartamáról, a helyszínről meg kell állapodni. Mint írta, eddig is volt lehetőség erre, de csak az üzlethelyiségen kívül, például nyitott parkolóban. Az olyan üzletek, melyek csak eladótérből és raktárból állnak, az üzlethelyiségen kívül tudják ezt megoldani továbbra is.

Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018