eur:
392.43
usd:
367.23
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Szájmaszkot viselő eladó egy bécsi bevásárlóközpontban 2020. április 1-én. Ausztriában a hatóságok a korábbinál szigorúbban ellenőrzik a koronavírus-járvány miatt bevezett korlátozások betartását, az üzletekben pedig kötelezővé tették a védőmaszkok használatát.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Maszk nélküli pihenő jár a bolti eladóknak

Mellőzhetik a dolgozók a maszk használatát, de csak egy erre kijelölt helyen, szünetben, és megállapodás alapján.

A munkáltató és a munkavállaló megállapodhatnak abban, hogy az üzletben történő munkavégzés során
az ott dolgozók számára a munkáltató vagy az üzletvezető olyan szünetet biztosít, amely során mellőzhetik a maszk használatát – derül ki a szerdán megjelent kormányrendeletből.

A jogszabály szövege szerint azonban a maszkmentes pihenőre nincs mód akárhol, a helyszínét a munkáltatónak vagy az üzletvezetőnek kell kijelölnie, és nem lehet az eladótérben, ahol vásárló tartózkodhat, és nem lehet a raktárban, ahol az üzletben értékesített termékek tárolják.

Az egész napos bolti maszkviselés megterhelő az eladóknak, de eddig nem volt egyértelmű szabály arról, hogy a munkavállalóknak milyen lehetőségeik vannak arra, hogy megszabaduljanak legalább egy időre a járványügyi óvintézkedések részeként előírt kötelező maszktól. A rendelet most ebben rendet tett, de a nagy kereskedelmi láncok máris közleményben jelezték, hogy ez csak egy lehetőség, megállapodás is kell hozzá, tehát nem kötelező.

Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára közleményében jelezte, minden részletről, így a gyakoriságról, az időtartamáról, a helyszínről meg kell állapodni. Mint írta, eddig is volt lehetőség erre, de csak az üzlethelyiségen kívül, például nyitott parkolóban. Az olyan üzletek, melyek csak eladótérből és raktárból állnak, az üzlethelyiségen kívül tudják ezt megoldani továbbra is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×