eur:
394.94
usd:
363.31
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Hamarosan kezdődhet a regisztráció a koronavírus elleni oltásra - a nap hírei

A teszteltek 2,4 százaléka lett pozitív az egészségügyi, szociális és közoktatási dolgozók vizsgálatának első körében. Arányosnak és szükségesnek nevezte az uniós költségvetéshez kötődő jogállamisági feltételrendszert az Európai Bizottság elnöke.

Hamarosan kezdődhet a regisztráció a koronavírus elleni oltásra, erre a vakcinainfo.gov.hu oldalon lesz lehetőség - közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarországon még nincs beadható oltóanyag, a regisztráció elsősorban a hatóságokat segíti az oltás megszervezésében. A tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy a nemzeti népegészségügyi központ ellenőrizte és hitelesítette a koronavírus-gyorsteszteket.

A teszteltek 2,4 százaléka, 4436 ember lett pozitív az egészségügyi, szociális és közoktatási dolgozók vizsgálatának első körében - jelentette be a területi közigazgatásért felelős államtitkár. György István az operatív törzs tájékoztatóján azt mondta, hogy a vártnál kevesebben, 181 ezer 506-an teszteltették magukat múlt héten. A legnagyobb arányban a szociális intézményekben és a szakképző iskolákban találtak eddig fertőzöttet. A következő körben az államigazgatásban dolgozó ügyfélszolgálatosoknál végzik el a koronavírus-tesztet.

A járványhelyzet miatt a közigazgatásban dolgozókat védő sürgős intézkedések bevezetésére kéri a kormányt öt magyarországi szakszervezeti konföderáció. A nyilatkozat szerint a különböző állami intézmények - különösen a kormányhivatalok - dolgozói rendszeresen találkoznak fertőzött ügyfelekkel. Az érdekképviseletek azt is kérik, hogy a közszolgálati feladatok ellátása során megfertőződött dolgozók részesüljenek 100 százalékos táppénzben.

Az EBESZ megfigyelői már a helyszínen tájékozódnak a hétfőn Ukrajnában a magyar közösséggel szemben elkövetett inzultusok ügyében - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Előzőleg Szijjártó Péter a NATO külügyminisztereinek videokonferenciáján szolidaritást kért Magyarország számára az ügyben. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy hétfőn az ukrán titkosszolgálat házkutatást tartott a többi között a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség székházában, a szövetség elnökének otthonában, a Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

Elismerte Szájer József, hogy megsértette a belga járványügyi gyülekezési szabályokat. A Fidesz mandátumáról múlt héten lemondott európai parlamenti képviselő egyben megkövette családját és választóit és úgy fogalmazott: a történtekért vállalja a személyes és politikai felelősséget. A politikus közleményében azt írta: részt vett azon a pénteki brüsszeli házibulin, amelyről a belga sajtó azt írta, hogy a rendőrség oszlatta fel. Hangsúlyozta: kábítószert nem fogyasztott, a hatóságok szóbeli figyelmeztetésben részesítették. A Fidesz-KDNP EP képviselőcsoportja tudomásul vette a döntést és úgy véli: Szájer József az egyedüli helyes döntést hozta meg az ügyben, amikor lemondott.

Az alapvető jogok biztosa veszi át az Egyenlő Bánásmód Hatóság feladatait. A parlament kormánypárti többsége által elfogadott szabályozás indoklása alapján az ombudsman és a hivatal integrálásával még hatékonyabban érvényesülhetnek az egyenlő bánásmód követelményei.

A kisebb italgyártók érdekében módosította a kereskedelmi törvényt az országgyűlés. A fideszes Kósa Lajos és a KDNP-s Nacsa Lőrinc indítványa alapján a jövőben nem tehető olyan jognyilatkozat, sör, üdítőital, gyümölcslé, valamint ásványvíz és szikvíz értékesítésekor, amely szerint az érintett termékek esetében a vendéglátó üzlet összes beszerzésének több mint 80 százaléka ugyanattól a gyártótól származik.

Egyszerűsítette a közbeszerzési szabályokat a parlament, amely figyelembe vette az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlatát is. A határozat könnyíti az ajánlattétel folyamatát, csökkentve az adminisztratív terheket, különösen a kis- és közepes vállalkozások számára. A jövőben a szükséges adatlapokat csak az elektronikus közbeszerzési rendszerbe kell feltölteni.

Kihirdette a Mol Bubi közbringa-rendszer megújítására kiírt tender nyertesét a BKK. Az előzetes tervek alapján 2021 tavaszán már modernebb, fenntartható Mol Bubit használhatnak a fővárosiak. A tájékoztatás szerint a BKK a legjobb ár-érték arányú ajánlatot hirdette ki nyertesnek, a Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt.-vel legkorábban december 11-én köthet szerződést. A cég ajánlata öt évre szól.

Helyesnek, arányosnak és szükségesnek nevezte az uniós költségvetéshez és a helyreállítási alaphoz kapcsolódó jogállamisági feltételrendszert az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen szerint a feltételrendszer kizárólag az uniós költségvetés érdekeit védi. Hozzátette, hogy ha bárkinek jogi aggályai lennének, az az Európai Unió Bíróságához fordulhat. A bizottság elnöke a tagországok nemzeti parlamentjeiben és az Európai Parlamentben az európai ügyekre szakosodott bizottságok képviselőinek féléves találkozóján beszélt.

A legutóbbi jelentések szerint 4 ember meghalt, 15-en megsérültek, amikor autó hajtott a gyalogosok közé egy sétálóutcában a németországi Trierben. A gázoló egy 51 éves német férfi, akit őrizetbe vettek. A helyi ügyészség szerint nincsenek terrorizmusra, politikai vagy vallási indítékra utaló jelek, az elkövető indítéka egyelőre ismeretlen. Az ittas férfi városi terepjárójával válogatás nélkül ütötte el az embereket. Négy évvel ezelőtt 12 ember halt meg, amikor egy teherautó hajtott a berlini karácsonyi vásár látogatói közé

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×