eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egészségügyi alkalmazott antigén gyorsteszteket elemez egy nicosiai tesztközpontban 2020. november 18-án. Cipruson szúrópróbaszerűen végeznek lakossági teszteléseket a koronavírussal fertőzött személyek kiszűrésére.
Nyitókép: MTI/EPA/Katia Hrisztodulu

4436 pozitív esetet tárt fel az országos ágazati tesztelés egy hét alatt

181 506 tesztet végeztek el a tesztcsapatok a múlt héten a bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozók körében, a pozitivitási arány hasonló a szlovákiaihoz - hangzott el a bejelentés az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Hamarosan indul a Vakcinainfo.gov.hu, ahol előre lehet jelezni az igényt a koronavírus-védőoltásra.

A halálozások száma és az aktív fertőzötteké is stagnál Magyarországon, az újonnan megtalált fertőzötteké viszont mintha csökkenne. A napi adatokról részletesebben ITT olvashat, azok központi közlésekor viszont azt ígérték, az operatív törzs keddi tájékoztatóján részletekkel jelentkeznek a köznevelési, egészségügyi és szociális dolgozók átfogó tesztelésének első körös eredményeiről.

György István, a miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára beszélt a részletekről; a múlt héten bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, szociális intézményekben jártak a csapatok.

"Őszintén megmondva nagyobb részvételi arányra számítottunk. 181 506-an vettek részt az önkéntes tesztelésen. A pozitivitás alacsony, 2,44 százalék lett pozitív, 4436 fő" - jelentette be.

A teljes érintett létszámra vonatkoztatva 1,66 százalék, ami hasonló a szlovák és bajor eredményekhez - tette hozzá.

A bölcsődei dolgozóknál volt a legmagasabb részvételi arány, több mint 70 százalékos.

Az óvodai dolgozóknál is 74 százalékos volt a részvételi arány, közülük 811-en bizonyultak pozitívnak.

Az általános iskolai dolgozóknál, oktató-nevelő intézményi dolgozóknál 73 százalékos volt a részvételi arány, 2170 pozitív teszt jött ki, 2,3 százalékos volt a pozitivitás aránya.

A pozitívnak bizonyulók kötelesek jelentkezni a háziorvosnál, és "beindul a protokoll", vagyis a háziorvos döntése alapján akár 3 napi tünetmentesség után visszatérhetnek a munkába.

A gyorstesztelés második köre már el is kezdődött.

"Aki nem vett részt, éljen a lehetőséggel" - sürgette.

A tesztelés önkéntességéről elmondta,

nem igaz, hogy nyilvántartás készül azokról, akik nem vesznek részt a tesztelésen.

Az egyetemisták teszteléshez történt kirendeléséről elmondta, mindent megkaptak az érintettek, amire szükségük volt - étkezés, szállás, utazás -, biztosítást is kötöttek számukra, az egyetemi előmenetelükben pedig nem érheti őket hátrány.

Azt is elmondta, senkinek nem kellett egy napot étlen-szomjan várnia a tesztelésre, "igyekeztünk a legkörültekintőbben eljárni".

Müller Cecília országos tisztifőorvos köszönettel kezdte a - mint fogalmazott - "mondókáját": György Istvánnak az országos tesztelés koordinálását emelte ki, illetve jelezte, hogy a Koronavírus.gov.hu portálon részletesen is megjelennek az átfogó ágazati tesztelés eredményei.

Elmondta még, hogy vegyesen végeztek PCR- és gyorstesztet is a "csapatok", de közben el kellett végezni a tesztek ellenőrzését is, vagyis vizsgálták azt is, hogy a tesztekkel valós eredményeket lehet nyerni.

Kérte a háziorvosokat, hogy a gyógyult betegeket vezessék ki a rendszerből,

de előfordulhat, hogy az orvosok most nem ezt tekintik a legsürgetőbb feladatuknak.

Arról is szólt még, hogy

a most kiszűrt pozitív személyek úgy kerülnek be az informatikai rendszerbe, hogy a fertőzöttek jelentkeznek a háziorvosnál, ők jelzik az eseteket az NNK-nak.

Vagyis: a tájékoztató portálon "folyamatosan jelennek meg" az átfogó országos ágazati tesztelés során "fennakadt" személyek.

Müller Cecília csak ezt követően beszélt a napi adatokról. A kórházi ápolásra szorulók számát magasnak nevezte, és kiemelte, hogy az elmúlt 24 órában

27 és 98 év közé esett az elhunytak életkora.

Továbbra is kérte, hogy mindenki tartsa be a szabályokat.

Közölte még, Miskolcon csökken a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, Szombathelyen viszont növekszik, másutt állandó.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese tájékoztatón a rendészeti számokról beszélt.

A maszkszabályt 205-en nem tartották be az elmúlt napon. A tömegközlekedési eszközökön 2 személy volt mindössze szabálysértő.

Az üzletek közül négyet zártak be az elmúlt napon, összes számuk most csaknem 90 már.

Egy budapesti japán éttermet 30 napra bezártak a rendőrök, az alkalmazotti maszkszabályok be nem tartása miatt, Kozármislenyben pedig bezártak egy pékséget.

Hét ember nem tartotta be a kutyasétáltatás laza szabályait sem az elmúlt napon - sorolta.

Karantén: több mint 18 ezret ellenőriztek egyetlen nap alatt, 3831 ember vállalta a mobilos ellenőrzést a csaknem 50 ezer ember közül.

Kérdések - válaszok

- Mikortól lehet jelezni az igényeket a koronavírus elleni oltásra?

- Nincs még oltás, senki nem késett le semmiről. Hamarosan megjelenik a Vakcinainfo.gov.hu portálon egy igényfelmérő felület. Ez informatív lesz számunkra, hogy az oltóhelyeket meg tudjuk tervezni. Az egészségügyi ellátórendszer első körben részesül majd vakcinából, ezt követően megfelelő sorrendiség lesz, a krónikus betegek elöl lesznek. Az igényeket mi is szeretnénk majd látni. Türelmet kérünk ehhez!

- Milyen óvintézkedések szükségesek a jótékonysági gyűjtések során?

- Köszönjük ezeket a kezdeményezéseket - mindenekelőtt! Semmi sem akadályozza a gyűjtést, aki gyűjt, viseljen kesztyűt, ha leveszi, szappannal, alaposan, gyakran mosson kezet, használjon kézfertőtlenítőt. A holmikat tároljuk 48 óráig! Ezt követően nyugodtan csomagolhatók a dolgok és továbbíthatók.

- A zöldséges, százforintos boltokra is vonatkozik az idősidősáv? Ott is, ahol csak egy embert engednek egyszerre a boltba?

- Mindegy, hányan vannak a boltban, az üzlet jellege a lényeg, amely üzlet napi fogyasztási cikket árusít, ott az idősidősáv irányadó. A zöldségesnél és a százforintos boltoknál is.

- Müller Cecília hétfőn azt mondta, 21 nap után gyógyult, aki otthon lábadozik, ennek ellenére a karantén 10 nap. Miért?

- Pontosítsunk! A WHO közölte a fertőzőképesség körülményeit, ezek alapján él a szabály, hogy ha valaki enyhe tünetekkel, otthon vészeli át a fertőzést, és három napja tünetmentes, letelt a 10 napja karanténban, nem veszélyes már. Aki viszont sérülékeny csoportba menne vissza dolgozni, ott bár ugyanígy érvényes a szabály, el kell végezni náluk a tesztet, és ha pozitív az eredmény, akkor újra tesztelni kell, illetve otthon maradni. Ha 21 nap eltelt, és ilyen szituációval nézünk szembe, hogy hol pozitív, hol negatív valaki, akkor gyógyultnak tekinthető, már nem fertőz. Ahol súlyosan zajlik a betegség, ott egyértelmű, hogy a klinikus és a háziorvos jelenti ki, mikor gyógyult egy beteg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×