eur:
394.93
usd:
363.18
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Kárpátaljai magyar intézményeknél tartottak házkutatást - a nap hírei

Újabb 151 beteg halt bele a koronavírus-fertőzésbe Magyarországon. Az egyes tagállamok által ideiglenesen engedélyezett vakcinák nem hozhatók forgalomba más uniós országban. A pénzügyminiszter szerint Magyarország finanszírozása a következő évekre is biztosított. A nap legfontosabb hírei november 30-án.

Újabb 151, többségében idős, krónikus beteg halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben az elmúlt 24 órában Magyarországon. 5595-tel nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Jelenleg 7734 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 666-an vannak lélegeztetőgépen, ez eddig a legmagasabb szám. Az aktív fertőzöttek száma 148.439-ra csökkent, a járvány kezdete óta 4.823 ember halt meg a betegség miatt.

Továbbra is emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, de az emelkedés üteme lassuló - mondta az országos tisztifőorvos.Müller Cecília azt mondta: reméli, hogy hamarosan bekövetkezhet a tetőzés. Megerősítette, hogy a kormány december elején dönt az ünnepekre vonatkozó szabályokról.

Az egyes tagállamok által ideiglenesen engedélyezett vakcinák nem hozhatók forgalomba más uniós országban - közölte az Európai Bizottság egyik szóvivője. Stefan De Keersmaecker kiemelte: uniós engedély nélküli oltóanyag forgalomba hozataláért az azt alkalmazó tagállam viseli a felelősséget.

Újabb gyártó, az amerikai Moderna is benyújtotta kérelmét a koronavírus elleni vakcinája feltételes engedélyezésére az Európai Unióban és az Egyesült Államokban. A gyógyszeripari cég közzétette a 30 ezer résztvevővel lefolytatott kísérletek eredményeit, amelyek szerint az oltóanyag hatékonysága 94,1 százalékos, és nincs jele komoly biztonsági kockázatoknak.

Lát előrelépést az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló kormányrendeletben a Magyar Orvosi Kamara és a Rezidensszövetség.Kincses Gyula, a MOK elnöke az InfoRádióban elmondta: csökkent a kirendelés ideje, vannak részleges felmentési szabályok, nem sikerült viszont eredményt elérni a másodállások kérdésében, továbbá a magán és közellátás átjárhatóságáról. Vámosi Péter, a Magyar Rezidens Szövetség vezetőségi tagja szerint az új szabályozás sok szempontból korlátozza az orvosok mozgásterét.

Az Európai Bizottság kedden utalja át az első 200 millió eurót, a Magyarország számára még október első felében megítélt 504 millió eurós munkahelyvédelmi hitelkeretből - tudta meg a BruxInfo. A kedvezményes kölcsönt 15 éven belül kell visszafizetni.

A pénzügyminiszter szerint Magyarország finanszírozása a következő évekre is biztosított.Varga Mihály az országgyűlésben napirend előtt kijelentette: elegendő forrás áll rendelkezésre az ország működtetésére, a járvány elleni védekezésre és a gazdaság újraindítását szolgáló programok finanszírozására.

Sikeresnek értékelte a Gazdaságvédelmi akcióterv programjait éves parlamenti meghallgatásán az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László a gazdasági bizottság előtt hangsúlyozta: a tárca tevékenységét erősen befolyásolta a koronavírus miatti gazdasági krízis, a hangsúly átkerült a védekezésre.

Szeptemberben 392 ezer 300 forint volt a bruttó átlagkereset. Ez 8,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A nettó átlagkereset, kedvezmények nélkül 260 ezer 900 forintot tett ki. A legmagasabb béreket továbbra is a bankszektor és a pénzügyi terület biztosítja, az átlagot jóval meghaladják a keresetek az energiaszektorban is.

A jegybank szerint továbbra is erős a magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége. Dancsik Bálint, főosztályvezető a Pénzügyi stabilitási jelentés ismertetésekor kiemelte: a pénzügyi intézmények egy súlyos makrogazdasági sokk esetén is megfelelnének a szabályozói elvárásoknak.

A schengeni térség közös politikai irányítását tartja szükségesnek az Európai Bizottság elnöke, ennek előmozdítása érdekében a bizottság jövő év májusában terjeszt elő stratégiát. Ursula von der Leyen a Schengen Fórumon azt mondta: mivel az térségnek nincsenek belső határai, ezért a külső határok fokozott ellenőrzésére van szükség.

Kárpátaljai magyar intézményeknél tartott házkutatást az ukrán biztonsági szolgálat. A kommandósok megszállták Brenzovics László KMKSZ elnök lakását, a szervezet ungvári székházát, a Gazdaságfejlesztési Központ és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány épületét. A hatóságok állítólag egy szeparatizmus gyanújával indult kelet-ukrajnai eljáráshoz kerestek bizonyítékokat. A kulturális szövetség szerint az eljárás valódi célja a magyar szervezetek ellehetetlenítése és a magyarság megfélemlítése.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×