INFORÁDIÓ 
2021. január 25. hétfő
Pál

koronavírus

vakcina

varga mihály

kárpátalja

a nap legfontosabb hírei

Kárpátaljai magyar intézményeknél tartottak házkutatást - a nap hírei

Infostart

Újabb 151 beteg halt bele a koronavírus-fertőzésbe Magyarországon. Az egyes tagállamok által ideiglenesen engedélyezett vakcinák nem hozhatók forgalomba más uniós országban. A pénzügyminiszter szerint Magyarország finanszírozása a következő évekre is biztosított. A nap legfontosabb hírei november 30-án.

Újabb 151, többségében idős, krónikus beteg halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben az elmúlt 24 órában Magyarországon. 5595-tel nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Jelenleg 7734 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 666-an vannak lélegeztetőgépen, ez eddig a legmagasabb szám. Az aktív fertőzöttek száma 148.439-ra csökkent, a járvány kezdete óta 4.823 ember halt meg a betegség miatt.

Továbbra is emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, de az emelkedés üteme lassuló - mondta az országos tisztifőorvos.Müller Cecília azt mondta: reméli, hogy hamarosan bekövetkezhet a tetőzés. Megerősítette, hogy a kormány december elején dönt az ünnepekre vonatkozó szabályokról.

Az egyes tagállamok által ideiglenesen engedélyezett vakcinák nem hozhatók forgalomba más uniós országban - közölte az Európai Bizottság egyik szóvivője. Stefan De Keersmaecker kiemelte: uniós engedély nélküli oltóanyag forgalomba hozataláért az azt alkalmazó tagállam viseli a felelősséget.

Újabb gyártó, az amerikai Moderna is benyújtotta kérelmét a koronavírus elleni vakcinája feltételes engedélyezésére az Európai Unióban és az Egyesült Államokban. A gyógyszeripari cég közzétette a 30 ezer résztvevővel lefolytatott kísérletek eredményeit, amelyek szerint az oltóanyag hatékonysága 94,1 százalékos, és nincs jele komoly biztonsági kockázatoknak.

Lát előrelépést az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló kormányrendeletben a Magyar Orvosi Kamara és a Rezidensszövetség.Kincses Gyula, a MOK elnöke az InfoRádióban elmondta: csökkent a kirendelés ideje, vannak részleges felmentési szabályok, nem sikerült viszont eredményt elérni a másodállások kérdésében, továbbá a magán és közellátás átjárhatóságáról. Vámosi Péter, a Magyar Rezidens Szövetség vezetőségi tagja szerint az új szabályozás sok szempontból korlátozza az orvosok mozgásterét.

Az Európai Bizottság kedden utalja át az első 200 millió eurót, a Magyarország számára még október első felében megítélt 504 millió eurós munkahelyvédelmi hitelkeretből - tudta meg a BruxInfo. A kedvezményes kölcsönt 15 éven belül kell visszafizetni.

A pénzügyminiszter szerint Magyarország finanszírozása a következő évekre is biztosított.Varga Mihály az országgyűlésben napirend előtt kijelentette: elegendő forrás áll rendelkezésre az ország működtetésére, a járvány elleni védekezésre és a gazdaság újraindítását szolgáló programok finanszírozására.

Sikeresnek értékelte a Gazdaságvédelmi akcióterv programjait éves parlamenti meghallgatásán az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László a gazdasági bizottság előtt hangsúlyozta: a tárca tevékenységét erősen befolyásolta a koronavírus miatti gazdasági krízis, a hangsúly átkerült a védekezésre.

Szeptemberben 392 ezer 300 forint volt a bruttó átlagkereset. Ez 8,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A nettó átlagkereset, kedvezmények nélkül 260 ezer 900 forintot tett ki. A legmagasabb béreket továbbra is a bankszektor és a pénzügyi terület biztosítja, az átlagot jóval meghaladják a keresetek az energiaszektorban is.

A jegybank szerint továbbra is erős a magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége. Dancsik Bálint, főosztályvezető a Pénzügyi stabilitási jelentés ismertetésekor kiemelte: a pénzügyi intézmények egy súlyos makrogazdasági sokk esetén is megfelelnének a szabályozói elvárásoknak.

A schengeni térség közös politikai irányítását tartja szükségesnek az Európai Bizottság elnöke, ennek előmozdítása érdekében a bizottság jövő év májusában terjeszt elő stratégiát. Ursula von der Leyen a Schengen Fórumon azt mondta: mivel az térségnek nincsenek belső határai, ezért a külső határok fokozott ellenőrzésére van szükség.

Kárpátaljai magyar intézményeknél tartott házkutatást az ukrán biztonsági szolgálat. A kommandósok megszállták Brenzovics László KMKSZ elnök lakását, a szervezet ungvári székházát, a Gazdaságfejlesztési Központ és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány épületét. A hatóságok állítólag egy szeparatizmus gyanújával indult kelet-ukrajnai eljáráshoz kerestek bizonyítékokat. A kulturális szövetség szerint az eljárás valódi célja a magyar szervezetek ellehetetlenítése és a magyarság megfélemlítése.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018