eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Ostrom alá vette az ellenzék a bodai atomtemető tervét

A kormányzat szerint valahol mindenképp el kell helyezni a paksi atomerőmű kiégett fűtőelemeit, az ellenzék megkérdezné az embereket erről.

Pécs közvetlen közelében, egy Boda nevű község agyagkőrétege alatt alakíthatják ki a paksi nukleáris erőmű úgynevezett atomtemetőjét, de döntés még nem született erről.

Az Országgyűlésben élénk vita bontakozott ki a témáról annak kapcsán, hogy megvitatták a radioaktív hulladék kezeléséről szóló nemzeti politika ötévenként esedékes felülvizsgálatának határozati javaslatát.

Kaderják Péter, az Innovációs és technológiai Minisztérium államtitkára elmondta: a jogszabályi előírások miatt kötelező ötévente felülvizsgálni a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikáját, amelyet Magyarország első alkalommal 2015-ben fogadott el.

A módosítások érintik az Országos Atomenergia Hivatalhoz az elmúlt 5 évben átkerült feladatokat és hatásköröket, így a radioaktív hulladéktárolók feletti hatósági felügyeletet és a sugárvédelemmel kapcsolatos hatósági feladatokat. Emellett - folytatta - a módosítás átvezeti az elmúlt időszakban a nukleáris létesítmények üzemeltetésével kapcsolatos ütemezési változásokat, így a paksi atomerőmű négy blokkjának üzemidő-hosszabbítását, valamint az oktatóreaktor 2017-es felülvizsgálatát.

Hol lesz a tároló?

Nunkovics Tibor, a Jobbik vezérszónoka hozta szóba és hiányolta az előterjesztésből a kiégett fűtőelemek sorsával kapcsolatos terveket, azt firtatva, hogy hol lesz az ehhez szükséges mélységi geológiai tároló (köznapi nevén az atomtemető) helyszíne.

Az MSZP-s Szakács László szerint a kormány halogatja a szükséges döntést, miközben "mindenki tud" a bodai tervekről,

Boda ráadásul alig 10 kilométerre van Pécs belvárosától.

Bírálta a Paks 2 beruházás lebonyolítását és a kapcsolódó orosz hitel felvételét is, amelyet még akkor is törleszteni kell majd, amikor az erőmű leszerelése történik majd.

A DK-s Varju László szerint a javaslat tárgyalása "pótcselekvés", az álláskeresési támogatás időbeni meghosszabbításával kellene inkább foglalkozni, nem ezzel.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt szerint az atomenergia sem nem zöld, sem nem olcsó, sem nem biztonságos. Ugyanakkor azt elismerte, hogy amely ország nukleáris energiát használ, annak kötelessége gondoskodni a kiégett fűtőelemekről, a radioaktív hulladékok elhelyezéséről, de

erről a környező terület lakóit is meg kell kérdezni; erre azonban a pécsieknek nem ad lehetőséget egy törvénymódosítás.

A Párbeszéd politikusa, Tordai Bence a javaslat visszavonását sürgette. Szerinte az atomenergia az energiatermelés legdrágább formája, az atomerőmű életciklusát tekintve pedig több szén-dioxidot bocsát ki, mint egy gázerőmű, és utána 100 ezer évig sugárzó hulladék is marad. Azt ajánlja,

Magyarország állapodjon meg Oroszországgal a hulladék elviteléről.

Balczó Zoltán (Jobbik) szeretné, ha nukleáris energia nem lenne Magyarországon, de ma erről beszélni nem a realitás, megújuló energiával nem lehet pótolni Paks kapacitását.

Kormányálláspont

Kaderják Péter, az ITM energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára zárszavában leszögezte, hogy a nukleáris energia hasznosítása legalább a 2030-as évek végéig ténykérdés lesz Magyarországon, mert a 2050-re meghatározott klímasemlegességi cél máshogyan nem érhető el. A kiégett fűtőelemeket tehát valahol el kell helyezni.

"Nem a legyen vagy ne legyen a kérdés, hanem az, hogy hogyan oldjuk meg a kérdést."

Szerinte a bodai helyszín alkalmas a radioaktív hulladék eltemetésére, de döntés még nem született, mert további kutatások szükségesek az ügyben, de helyi népszavazást nem tart szükségesnek, mert azon túlmutató kérdésről van szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×