INFORÁDIÓ
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente

otthonteremtés

országgyűlés

parlament

Magyarország eddigi legnagyobb otthonteremési projektjéről vitázott az Országgyűlés

Magyarország eddigi legnagyobb otthonteremési projektjéről vitázott az Országgyűlés

Infostart / InfoRádió

A családok otthonhoz jutását és az építőipart támogatják a kormány otthonteremtési akciótervének új elemei – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter az előterjesztés parlamenti vitájában. Az ellenzék szerint az intézkedés nem elegendő.

Magyarország eddigi legnagyobb otthonteremtési programját készül megvalósítani a kormány – mondta expozéjában Novák Katalin, hozzátéve, hogy a családok segítésén túl a magyar építőipart is támogatják.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint ezeket a célokat szolgálja az otthonteremtési akcióterv két az országgyűlés elé került javaslata:

az új építésű lakásokra vonatkozó áfa 27-ről 5 százalékra csökkentése, valamint a vagyonszerzési illeték eltörlése a csokkal lakást vásárlóknak.

Azt mondta, hogy ez akár milliós nagyságrendű segítséget jelent egy-egy családnak.

Novák Katalin megjegyezte: kormányrendelet rendezi majd az akcióterv további elemeit. Így a csokkal otthont vásárlók 2026-ig visszakapják az 5 százalékos áfát, valamint jövő évtől több generációs otthonok létrehozásához, például tetőtérbeépítéshez is felvehető lesz a csok. A gyermekes családok pedig visszaigényelhetik lakásfelújítási költségeik felét – maximum 3 millió forintot.

Dunai Mónika, a Fidesz vezérszónoka azt hangsúlyozta: már ezer milliárd forint vissza nem térítendő vagy részben visszatérítendő támogatást nyújtottak a családoknak, az otthonteremtési program az egyik legsikeresebb kormányzati kezdeményezés.

A Jobbikos Z. Kárpát Dániel szerint támogatható a javaslatcsomag, ugyanakkor az ország demográfiai és otthonteremtési szempontból kátyúban van. "Mind az új építésű ingatlanokra, mind az albérletárakra vonatkozó adatok rosszabbak, mint az elmúlt években. És hiába próbálnak össze-vissza beszélni kormányzati oldalon, a magyarság lélekszáma a csonka országon belül is évente 40 ezer emberrel fogy" - mondta.

Az LMP és MSZP szerint is jó a javaslat, de kevés, mert a szegény családokat nem segíti.

A DK is úgy látja: a kialakult válsághelyzetben az előterjesztés nem elegendő. Varjú László szerint a kormány által létrehozott támogatási rendszer jelentős áremelkedést hozott, megnövelte az albérletek árait. "És minderre úgy reagálni, hogy még egy lépést tenni a szakadék felé, és azokkal az emberekkel szemben, akik önálló otthonra vágynak, de nincs rá lehetőségük, azokat az embereket támogatni, akiknek van, de amúgy sokkal kevesebben vannak, rossz irány."

A Párbeszéd szerint a Fidesz lakhatási politikája mindig a leggazdagabbakat támogatja. A párt lakbér-plafont megállapítását sürgette.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Vita az otthonteremtési akciótervről
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018