INFORÁDIÓ 
2020. november 24. kedd
Emma

home office

budapest

koronavírus

Óriási változást hozott a home office Magyarországon, de nem mindenhol

Óriási változást hozott a home office Magyarországon, de nem mindenhol

Infostart

Budapesten kedvelt a távmunka, de péládul az alföldi régiókban elenyésző maradt az aránya.

Az elmúlt hónapokban rengeteg magyar végezte otthonról munkáját. A koronavírus-járvány miatt ugyanis idehaza is jelentősen megugrott a távmunkát végzők aránya. Kelet-Európában nem volt jellemző foglalkoztatási forma a home office. Egy 2018-as kutatás szerint Magyarországon a munkaképes korú lakosság 1–4 százalékára volt jellemző, ami kifejezetten alacsony érték volt. 2020 áprilisában a lezárások miatt ez megnövekedett majdnem 50 százalékos szintre. Ez nagyjából az európai átlagnak felel meg – írja a hirado.hu.

A korlátozások feloldása után a munkáltatók a dolgozók közel 35 százalékának továbbra is meghagyták a távmunka lehetőségét. Ez hatalmas változást jelent a foglalkoztatási szokásokban, és könnyen lehet, hogy általános gyakorlat marad a jövőben is.

Budapesten a legmagasabb az otthonról dolgozók száma, ez 21,2 százalék volt egy hónappal ezelőtt. A legalacsonyabb az északi és a dél-alföldi régióban 2,6 százalékkal.

A HR-szakértők szerint az otthon végzett munkának több előnye és hátránya is van. Az előnyei közé tartozik, hogy naponta akár 2-2,5 órát is megspórolhatunk a munkába járással és a hazajutással. A hátránya az, hogy ezt az időt a felmérések szerint a munkavállalók nagy része további munkaórákra használja, nincs feltétlenül eleje és vége a munkanapnak.

Előny, hogy az otthoni munkavégzéssel csökkennek a munkáltató bizonyos költségei. Kevesebbet kell például az iroda fenntartására fordítani. Ugyanakkor nagy a felelőssége minden vezetőnek ebben az időszakban, mert a munkatársak mentális egészsége érdekében fontos a tiszta kommunikáció, többet kell jelen lenni a kollégák életében, illetve pontos elvárásokat, pontos célokat kell megfogalmazni.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Böröndi Tamás

"Szívükben gyógyíthatatlan fájdalommal" közölték a Vidám Színpad Facebook-oldalán a tragikus...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018