eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Müller Cecília: van koronavírus-kórház, amely már elérte a kapacitása csúcsát

A járvány felfelé menő szakaszában vagyunk – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Arról is beszélt, hogy járványügyi készültség van az országban, lépcsőzetesen nyitják meg az ellátóhelyeket, van, amelyik már teljes kapacitással működik. Eddig csaknem nyolcszáz egészségügyi dolgozót vezényeltek át a koronavírusos betegeket kezelő intézményekbe.

A maszkviselés szabályainak megszegése miatt 42 esetben intézkedtek a rendőrök. 12-szer azért, mert tömegközlekedési eszközön nem viselték a maszkot, a többi eset más zárt helyen történt. Minden esetben figyelmeztetést alkalmaztak. A nyitvatartási szabályok miatt nyolc esetben tettek feljelentést. Az átutazási szabályok miatt 53 esetben léptek fel.

Jelenleg több mint húszezer ember van hatósági karanténban, szerdán 3006-ot rendeltek el, szerdán több mint 10 ezer esetben a helyszínen ellenőriztek a rendőrök, de csak 24 esetben kellett intézkedniük – mondta Gál Kristóf rendőrségi szóvivő.

932 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 34 046 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 21 beteg, köztük egy 37 éves is, így az elhunytak száma 898 főre emelkedett, 9187-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 23 961 fő.804 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen – ismertette a friss adatokat Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A járvány felfelé menő szakaszában vagyunk – mondta Müller Cecília. Több európai országban már kapacitáshiány jelentkezett, ezért gyors és pontosabb adatszolgáltatásra kérték a hazai kórházakat. Járványügyi készültség van az országban, minden forgatókönyvre fel vannak készülve. A betegek fogadására kijelölt intézményekben növelték a kapacitást, ezért a kirendelések is folyamatban vannak. Lépcsőzetesen nyitják meg az ellátóhelyeket, az első lépcsőben van, amelyik már teljes kapacitással működik. Ha elérik a kapacitás 80 százalékát, akkor lépnek be a másodlagos kör intézményei.

Alapelv, hogy a lehető legkevesebb kórházba koncentrálják az ellátást, egyrészt az erőforrások központosítása, másrészt a fertőzés megakadályozása érdekében. Eddig 786 dolgozót vezényeltek át 72 intézményből 12 központba. Elsősorban intenzív osztályos és belgyógyász orvosokat, valamint ápolókat érint az átvezénylés.

Tovább vizsgálják a szennyvízmintákat, most stagnál a vírus örökítőanyagszintje, ezért 8-10 nap múlva enyhülhet a járvány. Ez bizakodásra okot adó hír Müller Cecília szerint, mert azok is benne vannak ebben a mintában, akik tünetmentesek.

A tesztelést folytatják, újabb laboratóriumokat jelölnek ki, 792 ezer felett van az elvégzett PCR-tesztek száma. Ki akarják egészíteni a gyorstesztekkel, attól függően, hogy mit hoznak a tapasztalatok. Egyelőre zajlanak az összehasonlító tesztek, utána döntenek az alkalmazásukról a diagnosztikában. A PCR-tesztek maradnak az elsődlegesek, a kapacitásokat bővíteni akarják.

Müller Cecília arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegségből visszatérő gyerekek visszafogadására különösen figyeljenek oda a pedagógusok, ne közösítsék ki ezek a gyermekeket.

Kérdések

Mikortól lehet kérni az ingyenes influenzaoltást?

A kiszállítás elkezdődött, és október 20-tól már elérhető a háziorvosoknál. Kétféle oltóanyag lesz, az egyik a hat és 35 hónapos közötti gyerekeknek, a másik pedig az idősebbeknek: 3-12 éves kor között az oltóanyag felét kell alkalmazni, az idősebbeknél a teljes adagot kell beadni. Az ajánlás maradt a régi, a veszélyeztetett csoportoknak mindenképpen érdemes kérni az oltást, de most mindenki hozzáfér a vakcinához.

Melyik volt a leggyakoribb rendőri intézkedés?

A legenyhébb a figyelmeztetés, utána jön a helyszíni bírság, majd a feljelentés. Eddig szeptember 21. óta csaknem ezer esetben kellett intézkedni, több mint 800 esetben figyelmeztetéssel éltek a rendőrök.

A tünetmentes gyógyult PCR-tesztje pozitív lett, de feloldották a karantént. Helyesen?

Igen. Sokszor tapasztalják azt, hogy a vírus még kimutatható a fertőzött torkából, de ez nem jelent fertőzőképességet. A WHO ajánlása szerint a tünetmentességet követően nyolc nap alatt lezajlik a vírusürítési szakasz.

Az antigén alapú tesztek vizsgálata hol tart és hogyan zajlik?

Egy időben ugyanattól a betegtől több mintát vesznek le, tesztelik PCR-rel, de a gyorsteszteket is ellenőrzik. Utána összehasonlítják az eredményeket, így kiderül, ugyanazt mutatja-e a gyorsteszt, mint a PCR. Ha nagy százalékban egyezik, akkor használhatók lesznek a gyorstesztek. Akár egy héten belül is lehet eredmény, ha elég számú tesztet el tudnak végezni. Ha jó a gyorsteszt, akkor 15 percen belül lehet majd eredmény, ez nagy előrelépés lenne.

Elegendő-e a PCR-tesztek száma és a laborkapacitás?

A kezdeti 12 labor helyett ma már rengeteg végzi a teszteket, és a PCR-tesztek számát jelentősen növelni fogják, de eddig sem utasítottak vissza tesztelési igényt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×