eur:
394.03
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Frei Norbert, az intenzív osztály megbízott főorvosa a 150 beteg befogadására alkalmas mobil járványügyi kórházban a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén 2020. április 24-én.
Nyitókép: Frei Norbert, az intenzív osztály megbízott főorvosa a 150 beteg befogadására alkalmas mobil járványügyi kórházban a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén. MTI/Ujvári Sándor

Már ma benyújtják a parlamentnek az orvosok béremeléséről szóló törvényjavaslatot

Az orvosok béremelése és a hálapénz megszüntetése lesz az Országgyűlés legfontosabb témája ezen a héten.

Az Infostart is beszámolt Orbán Viktor bejelentéséről, amely szerint elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.

A miniszterelnök szombati videóüzenetében közölte azt is, hogy az erről szóló törvényjavaslatot hétfőn benyújtják az Országgyűlések. Az Origo hírportál beszámolója szerint egy rezidens gyakorlati időtől függően 700-800 ezer forint körüli alapbért fog kapni.

A bértábla a gyakorlati idő szerint:

  • 6 -10 év után 1 231 212
  • 11-15 év után 1 399 247
  • 16-21 év után 1 491 679
  • 21-25 év után 1 655 653
  • 31-35 év tuán 1 868 567
  • 36-40 év után 2 025 667
  • 41 év fölött 2 380 057 forintot kereshet egy orvos - írja a Magyar Nemzet.

Az ütemezéssel kapcsolatban Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondta, hogy január elsejétől érdemi emelésre van szükség, úgy számolnak, hogy ez a pluszösszeg 65-70 százaléka is lehet, 2022 januárban pedig a maradék összeg.

Az Országgyűlés plenáris ülése hétfőn szokás szerint délután egy órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amelyek fő témája borítékolhatóan továbbra is a koronavírus-járvány lesz.

A parlament felkéri a Gazdasági bizottságot az atomenergia 2017-es és 2018-as alkalmazásáról szóló beszámoló megtárgyalására. Ezekről a házszabály szerint vita nélkül határoznak, és a bizottságok szavaznak. Ezt követően azonnali kérdések és kérdések hangzanak el el. Az őszi ülésszak eddig tapasztalatai alapján ezek során is a pandémia egészségügyi és gazdasági hatásai kerülnek napirendre, de az Európai Unió jogállamisági jelentése is bőven ad lehetőséget a vitára az ellenzék és a kormány képviselői között.

Az előzetesen nyilvánosságra hozott napirendben vasárnap délután még nem szerepelt, de várhatóan már hétfőn a parlament elé kerül az orvos bérének megduplázásáról és a hálapénz megszüntetéséről szóló előterjesztés is.

Kedden az aradi vértanúkra emlékezik a törvényhozás, majd napirend előtti felszólalások következnek, végül pedig hét előterjesztésről döntenek a parlament tagjai. Ezek többsége a közvéleményből csekély érdeklődést kiváltó nemzetközi szerződés például a kettős adóztatásról és a vámunióról, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság idei költségvetésének módosítása, vagyis megnövelése viszont várhatóan felpezsdíti az ülésnapot, az ellenzék szerint ugyanis a közmédia csak kormánypropagandát sugároz, amire kár több pénzt adni.

Terítékre kerül az állattenyésztők napjának kijelöléséről szóló kormánypárti előterjesztés is, amit a fideszes Horváth István nyújtott be. Ha elfogadják, akkor szeptember 29-e, Szent Mihály napja, a legelő állatok behajtásának napja lesz az állattenyésztők napja. A nemzetiségek helyzetéről és a vadvédelemről szóló indítványokról is rendeznek egy-egy általános vitát, Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek pedig van egy energetikai tárgyú törvénymódosító javaslata, aminek köszönhetően a kormány szerint a hazai szabályozás teljes összhangba kerül a harmadik energiacsomag szerinti uniós előírásokkal.

Jövő héten hétfőn ismét napirend előtti felszólalások, illetve azonnali kérdések teremtenek lehetőséget az ellenzéknek arra, hogy a kormány faggassa a legfontosabb ügyekben.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×