eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Bő 4 méter mély folyóvá duzzadt a Gyöngyös-patak

A Pinka-patak sem úszta meg a szombat éjszakai "zuhanyt", aki a hétvégén látta először a két folyóvizet, akár mosolyoghatott is a patak elnevezésen.

Apadni kezdett a Pinka- és a Gyöngyös-patak, amely az esőzések miatt megáradt a hétvégén - mondta az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella.

"Szombaton a késő délutáni órákban érkezett meg az a hidegfront, amelyből eleinte kisebb zivatarok alakultak ki a vízgyűjtő területeken. Majd az esti órákban már komolyabb zivatarláncok fejlődtek ki, ez azt jelentette, hogy helyenként negyed óra alatt akár 25 milliméter csapadék is lehullott, és ebből a kis patakok nyilván nagyon gyorsan megáradtak, aztán még a vasárnap reggeli órákban is esett az eső" - idézte fel a vízügy szóvivője.

Számokban kifejezve: a Pinka-patak vízgyűjtőjére 40 milliméter csapadék hullott le, a Gyöngyös-patakéra pedig 40-55 milliméter közötti. Ez a vízügy szerint "nagyon jelentős" mennyiség.

S hogy mi történt azóta, hogy nem esik?

Vasárnap az osztrák határhoz közeli Gyöngyös-patak 434 centiméteren már tetőzött, hétfő reggelre pedig másfél métert apadt (287 cm), a Pinka-patak 357 centin tetőzött vasárnap déltájt, hétfőn viszont már csak 150 centis a vízállás, és folyamatos apadást várnak a következő időszakra is, bár némi bizonytalanságot okoz a szerdától várható újabb adag csapadék.

A Dunán és a Tiszán a kicsit csapadékosabb időjárás nem okoz nagy változásokat - mondta még el Siklós Gabriella.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×