eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kézi digitális hőmérővel ellenőrzik az iskolába érkező diákok testhőmérsékletét az újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskolában 2020. szeptember 30-án. A koronavírus-járvány második hulláma miatt október 1-jétől valamennyi köznevelési intézményben a belépéskor megmérik a diákok és a dolgozók testhőmérsékletét, hogy kiszűrjék a betegeket és ezzel csökkentsék a fertőzés kockázatát.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Befutottak az iskolai lázmérés első tapasztalatai

A szakképző intézményekben és az InfoRádió által megkeresett általános iskolában is rendben megkezdődött október 1-jén az intézménybe érkező diákok kötelező testhőmérséklet-mérése.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) tartozó intézményeknél már a tavaszi érettségik, szakmai vizsgák lebonyolításakor vásároltak eszközöket, és számos helyen már szeptemberben bevezették a testhőmérséklet-mérést. A tárca ezekre a tapasztalatokra alapozta a mostani beszerzéseket - emelte ki Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár.

Az állami rendszerben 371 szakképző intézmény van, ezekenk kívül vannak még az egyházi és a magán, szakképzéssel foglalkozó iskolák.

"Számukra közel hatezer hőmérőt szereztünk be, és a legnagyobb iskolákba hőkaput állítunk fel. Helyenként a centrumok még ezen kívül is indítottak beszerzéseket, például hőkamerát vásároltak. Nagyon törekszünk arra, hogy iskolát ne kelljen bezárni, talán két esetben kellett két hétre digitális tanrendre átállni" - mondta.

A szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár hozzátette, az online oktatás lehetősége megoldott, így

semmiképp nem veszik el egyetlen tanítási nap sem.

Flottul ment az első napon a kötelező lázmérés - ezt tapasztalta a budaörsi Herman Ottó Általános Iskola igazgatója. Az eszközök rendelkezésre állnak, az intézmény előtt nem alakult ki sorban állás és náluk egy lázas gyermek sem akadt fenn a szűrőn. Turcsik Viktor igazgató az InfoRádióban elmondta: az október 1-jével elindult kötelező testhőmérséklet-mérés előtt az intézményben már tartottak próbaméréseket, mert már korábban beszerezték a szükséges eszközöket, részben adományokból. Mostanra a tankerülettől is megkapták a lázmérőket.

A mérés reggel héttől, az ügyelet kezdetével elindul és az első óra végéig zajlik.

A tapasztalatok szerint maga a mérési folyamat flottul megy. Az iskola két bejárata közül egyiknél sem volt sorban állás vagy torlódás, a forgalmas kapunál 3, a másiknál 1 hőmérővel mértek - ismertette az eljárást az igazgató. Hozzátette: úgy néz ki, az eszközök egy elemmel két napot fognak bírni. Mérni az ügyeletes pedagógusok mérnek, akiket a pedagógiai asszisztensek is segítenek.

A tapasztalatokról még elmondta: az iskolának 750 tanulója van, közülük mintegy 700-710 jelent meg csütörtökön, és egyiküket sem kellett láz gyanúja miatt félreállítaniuk.

Segíti a belépés gyorsítását az is, hogy az iskolában az alsósoknak 15 perccel előbb kezdődnek az órái, mint a felsősöké, így elnyúlik időben a gyerekek belépése.

További "gyorsító" lehet, hogy a tankerület által megígért lázmérő kapu várhatóan a jövő héten megérkezhet.

A budaörsi Herman Ottó Általános Iskola igazgatója végezetül elmondta, a járvánnyal kapcsolatos megbetegedés még nem volt náluk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×