eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetője beszél a Pécsi Tudományegyetem humán reprodukciós nemzeti laboratóriuma és a virológiai nemzeti laboratórium megnyitása alkalmából tartott rendezvényen a  tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában 2020. szeptember 25-én. Tizenhét Nemzeti Laboratórium és egy kutatólaboratórium kialakítását, működésének megkezdését támogatja a kormány, idén 14 milliárd, a következő években összesen mintegy 90 milliárd forinttal. Az elsőként megnyíló két pécsi laboratórium egyike Jakab Ferenc professzor szakmai vezetésével virológiai területen tevékenykedik.
Nyitókép: Sóki Tamás

A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

A Pécsi Tudományegyetemen megnyílt a Virológiai Nemzeti Laboratórium és Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium.

A nyitórendezvényen Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter emlékeztetett arra, hogy a kormány tizenhét nemzeti laboratórium és egy kutatólaboratórium kialakítását, működésének megkezdését támogatja

  • idén tizennégymilliárd,
  • a következő években összesen mintegy kilencvenmilliárd forinttal.

A tárcaveztő hangsúlyozta, hogy a nemzeti laboratóriumok "a legjobb hazai egyetemi és vállalati szakembereket, képességeket összpontosítva nemzetközi szinten elismert tudományos csomópontokká válhatnak".

Jelezte, hogy négy fő kutatási-fejlesztési területen – Biztonságos társadalom és környezet, Egészség, Ipar és digitalizáció, Kultúra és család – alakítanak ki Nemzeti Laboratóriumokat. A 3-5 éves futamidejű projektek finanszírozása évenként aláírandó okiratok, megállapodások alapján történik.

A budapesti, pécsi, szegedi és veszprémi laboratóriumok egyebek mellett az autonóm rendszerek, az éghajlatváltozás, a mesterséges intelligencia, az agrártechnológia és a kvantuminformatika témaköreivel foglalkoznak majd. A baranyai megyeszékhelyen, a Pécsi Tudományegyetem bázisán jött létre a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium. Magyarországon mintegy 150 ezer házaspár küzd meddőségi problémákkal. A 2,5 milliárd forint támogatásban részesülő laboratórium küldetése, hogy a megtermékenyítési technikák hatásfokának emelésével járuljon hozzá a sikeres meddőségi kezelések, és így a megszülető gyermekek számának növeléséhez.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium feladata a komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelentő fertőző betegségek, új kórokozók felderítése, azonosítása, vizsgálata, egy nemzetközi szintű oktató és képző központ létrehozása lesz. A 2 milliárd forintos támogatással útjára indított labor megalapításánál a koronavírus-járvány második hullámának beköszöntével aligha van időszerűbb teendő – emelte ki Palkovics László.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×