INFORÁDIÓ 
2020. október 1. csütörtök
Malvin

ausztria

diplomácia

kiutasítás

oroszország

Ausztria kiutasít egy orosz diplomatát

Ausztria kiutasít egy orosz diplomatát

Infostart / MTI

Ausztria első alkalommal nyilvánított nemkívánatos személynek egy orosz diplomatát, akinek szeptember elsejéig el kell hagynia az országot.

A Kronen Zeitung értesülései szerint a diplomatát ipari kémkedéssel gyanúsítják, úgy tudni, hogy egy fejlett technológiákat előállító osztrák vállalat helyi munkatársa révén gyűjtött információkat. Az érintett osztrák személy saját kezdeményezésből tájékoztatta cége vezetését a vállalattal kapcsolatos kémkedésről, kapcsolattartójaként pedig az orosz diplomatát nevezte meg.

Az orosz diplomata elutasította, hogy vallomást tegyen, diplomáciai mentességére hivatkozott

- írta az osztrák lap.

A TASZSZ orosz hírügynökség hétfőn a bécsi külügyminisztériumhoz fordult a sajtóban megjelentekkel kapcsolatban, ahol azt közölték, hogy a diplomata tevékenysége nem volt összhangban a diplomáciai kapcsolatokról rendelkező bécsi konvencióval. Részletekkel nem szolgáltak.

Klaudia Türtscher osztrák külügyi szóvivő is csupán arra szorítkozott, hogy megerősítse, az orosz diplomatát ki fogják utasítani.

A bécsi orosz nagykövetségen felháborodással fogadták az osztrák hatóságok döntését. A diplomáciai képviseletnél úgy vélekedtek, hogy a döntés kárt okoz a két ország közötti építő jellegű kapcsolatoknak. Hangoztatták egyben meggyőződésüket, hogy az ügyben nem marad el majd Moszkva válaszlépése. Néhány órával később a kölcsönösség alapján Moszkva is lépett és kiutasított egy osztrák diplomatát.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018