eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Ausztria kiutasít egy orosz diplomatát

Ausztria első alkalommal nyilvánított nemkívánatos személynek egy orosz diplomatát, akinek szeptember elsejéig el kell hagynia az országot.

A Kronen Zeitung értesülései szerint a diplomatát ipari kémkedéssel gyanúsítják, úgy tudni, hogy egy fejlett technológiákat előállító osztrák vállalat helyi munkatársa révén gyűjtött információkat. Az érintett osztrák személy saját kezdeményezésből tájékoztatta cége vezetését a vállalattal kapcsolatos kémkedésről, kapcsolattartójaként pedig az orosz diplomatát nevezte meg.

Az orosz diplomata elutasította, hogy vallomást tegyen, diplomáciai mentességére hivatkozott

- írta az osztrák lap.

A TASZSZ orosz hírügynökség hétfőn a bécsi külügyminisztériumhoz fordult a sajtóban megjelentekkel kapcsolatban, ahol azt közölték, hogy a diplomata tevékenysége nem volt összhangban a diplomáciai kapcsolatokról rendelkező bécsi konvencióval. Részletekkel nem szolgáltak.

Klaudia Türtscher osztrák külügyi szóvivő is csupán arra szorítkozott, hogy megerősítse, az orosz diplomatát ki fogják utasítani.

A bécsi orosz nagykövetségen felháborodással fogadták az osztrák hatóságok döntését. A diplomáciai képviseletnél úgy vélekedtek, hogy a döntés kárt okoz a két ország közötti építő jellegű kapcsolatoknak. Hangoztatták egyben meggyőződésüket, hogy az ügyben nem marad el majd Moszkva válaszlépése. Néhány órával később a kölcsönösség alapján Moszkva is lépett és kiutasított egy osztrák diplomatát.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×