eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Megdrágulhat a temetkezés Budapesten

Számos más téma mellett egy kényes anyagi kérdés is lesz a Fővárosi Közgyűlés napirendjén.

Felkerült az augusztusi fővárosi közgyűlés napirendjére az a javaslat, amely megemelné a kegyeleti közszolgáltatások árának hatósági részét – erről Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes beszélt újságíróknak. Mint elmondta, 2014 óta nem emeltek a hatósági áron, miközben az infláció 16 százalékkal emelkedett - írta a Pesti Hírlap.

Legnagyobb mértékben a koporsós temetkezések drágulnának – 20 százalékkal –, az urnafülke bérlésének ára kisebb mértékben nőne, a szórásos temetkezéseké változatlan maradna. Utóbbi oka a kisebb helyigényű temetkezések hosszabb távú fenntarthatósága.

A főváros ez évben 680 millió forinttal járul hozzá az egyébként veszteséges Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. költségvetéséhez.

Az elmúlt három évben összesen 1,7 milliárddal kellett kipótolnia a fővárosnak a Budapesti Temetkezési Intézet költségvetését - írta a témával kapcsolatban a Népszava. A lap megemlíti, hogy a hatósági ár egyébként a teljes árnak a 39-58 százalékát teszi ki, a fennmaradó rész a temető, illetve a temetési szolgáltató által felszámított díj.

Hozzányúlna a megtakarításához a főváros

Az állampapírvagyonból fedezné a 12 milliárd forintos plusz költséget, ami a szolidaritási hozzájárulás emelése miatt idén jelentkezik. A döntést a jövő héten hozhatja meg a Fővárosi Közgyűlés.

A Népszava azt írta, a fővárosnak már be kellett fizetnie a járvány miatt 10 milliárdról 22 milliárdra emelt szolidaritási hozzájárulás első részletét, az extra kiadást a korábbi maradványból teremti elő a város.

A kormány a járványhelyzetre hivatkozva emelte négyszeresére a leggazdagabb önkormányzatok által fizetendő hozzájárulást. A közgyűlés arról is szavaz majd, hogy kérjék a kormányt ennek a többlettehernek az elengedésére. A főváros egyébként már idén decemberben elfogadná a jövő évi költségvetést.

Benedek Tibor nevét sétány őrizné

Ahogy azt az Infostart is megírta, Benedek Tiborról nevezne el sétányt a Margitszigeten Karácsony Gergely. A javaslatot szintén a jövő héten tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés.

A fővárosi képviselők ezenfelül döntenek még többek között a Hajógyári szigetre bevezetendő változtatási tilalomról, a fővárosi közalkalmazottak kollektív szerződéséről és a fővárosi fenntartású idősotthonok és hajléktalanszállók 500 milliós extra támogatásáról.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×