eur:
395.73
usd:
367.19
bux:
65218.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vizsgálatra érkező nővel beszélget egy védőmaszkot viselő nővér Nagykanizsán, a Kanizsai Dorottya Kórház előtt 2020. március 20-án. A koronavírus-járvány miatt az intézmény előtt szűrősátrakat állítottak fel és bevezették az egykapus beléptetést.
Nyitókép: MTI/Varga György

Egyetlen, kórházba kirendelt nővér sem lett koronavírusos Magyarországon

A Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség adatai szerint Budapesten a veszélyhelyzet idején 8 járóbeteg-rendelőintézetből rendeltek ki asszisztenseket nővérnek Covid-ellátó osztályokra. A rendelőintézeti asszisztensek kirendeléssel és feladatellátással kapcsolatos tapasztalatai inkább pozitívak a szövetség szerint. 

Az összesen 53 kirendelt szakdolgozó és a néhány orvos több mint 11 500 munkaórát teljesített igazolt koronavírusos begeket ellátó osztályokon - összegzett az InfoRádiónak Pásztélyi Zsolt, a Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke.

"Egy egészségügyi dolgozó veszélyhelyzetben bárhová kirendelhető. A kirendelteknek vagy volt vagy nem volt kórházi előéletük, és alapvetően két kórházban, a Korányiban és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Covid-osztályán dolgoztak."

A népegészségügyi szakigazgatási szerv intézkedését vegyes fogadtatás jellemezte az érintettek körében.

"Van, ahol már előre fel voltak készülve, de nem minden szakrendelőben voltak előre láthatóak a körülmények. Az előbbi helyzetben volt sikeresebb a változtatás; ahol önkénteseket toboroztak, akik vállalták a kirendelést és az áldozatos munkát.

Volt, aki nagyon félt, és volt, aki nem vállalta a 24 órás készenlétet, mondjuk a családja miatt, a kirendelt nővérek ugyanis jobbára éjszaka dolgoztak"

- részletezte.

A kirendeltek ugyanakkor pozitív tapasztalatokkal térhettek vissza, beilleszkedhettek a kórházi működésbe, "láthatták a legmodernebb lehetőségeket, védőfelszereléseket, gyógyszereket, sok pozitív élményük volt, a fogadó intézmények tárt karokkal várták őket, megfelelő kiképzést kaptak".

Jellemzően egyhuzamban 3-5 órát kellett dolgozniuk beöltözve, majd átöltözés után jöhetett 1 óra adminisztratív munka, és utána vissza kellett öltözni.

"Közülük mindenki egészségesen és gond nélkül végigvitt két hónapot" - adott számot Pásztélyi Zsolt.

A szakember szerint a járóbeteg-szakellátást - főleg a lecsökkent betegszám miatt - nem akadályozta a kirendelés.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×