eur:
394.41
usd:
369.37
bux:
65607.88
2024. április 23. kedd Béla
A nagy esőzés miatt vízzel elárasztott út a Zala megyei Surdon 2020. július 24-én éjjel. A térségen átvonuló vihar következtében a domboldalakról lezúduló nagy mennyiségű esővíz több településen elárasztotta az alacsonyabban fekvő részeket.
Nyitókép: MTI/Varga György

Özönvíz - Családokat kell kitelepíteni Zalában a hatalmas eső miatt

Liszóban és Surdon víz alá kerültek az alacsonyabban fekvő házak, öt családot ki kell telepíteni. Somogy és Zala megyében több helyen szünetel a vasúti közlekedés.

Kalamár Norbert, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a jelentős mennyiségű csapadék miatt Liszóban öt házat elöntött a belvíz, emiatt az ott élőket szombaton kitelepítik.

Liszó, 2020. július 25.
Tűzoltók a nagy esőzés miatt vízzel elárasztott utcában Liszóban, ahonnan az ott élőket kitelepítették 2020. július 25-én. Az előző nap este óta lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt a Zala megyei Liszóban és Surdon víz alá kerültek az alacsonyabban fekvő házak, több családot kitelepítettek.
MTI/Varga György
Tűzoltók a nagy esőzés miatt vízzel elárasztott utcában Liszóban, ahonnan az ott élőket kitelepítették 2020. július 25-én. Az előző nap este óta lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt a Zala megyei Liszóban és Surdon víz alá kerültek az alacsonyabban fekvő házak, több családot kitelepítettek. MTI/Varga György

A település polgármestere gondoskodik az érintett házakban élő húsz ember elhelyezéséről.

Surd, 2020. július 25.
Lovat vezetnek ki a nagy esőzés miatt vízzel elárasztott udvarról a Zala megyei Surdon 2020. július 24-én éjjel. A térségen átvonuló vihar következtében a domboldalakról lezúduló nagy mennyiségű esővíz több településen elárasztotta az alacsonyabban fekvő részeket.
MTI/Varga György
Lovat vezetnek ki a nagy esőzés miatt vízzel elárasztott udvarról a Zala megyei Surdon 2020. július 24-én éjjel. A térségen átvonuló vihar következtében a domboldalakról lezúduló nagy mennyiségű esővíz több településen elárasztotta az alacsonyabban fekvő részeket. MTI/Varga György

A vihar és az extrém mennyiségű csapadék miatt péntek este óta Zala megye tucatnyi településén kellett beavatkoznia a katasztrófavédelemnek. Elsősorban az utakra dőlő fák eltávolítására, de több helyen vízszivattyúzás miatt is hívták őket, elsősorban Zala déli részén.

A nagy esőzés miatt vízzel körülvett ház a Zala megyei Surdon 2020. július 24-én éjjel. A térségen átvonuló vihar következtében a domboldalakról lezúduló nagy mennyiségű esővíz több településen elárasztotta az alacsonyabban fekvő részeket.
MTI/Varga György
A nagy esőzés miatt vízzel körülvett ház a Zala megyei Surdon 2020. július 24-én éjjel. A térségen átvonuló vihar következtében a domboldalakról lezúduló nagy mennyiségű esővíz több településen elárasztotta az alacsonyabban fekvő részeket. MTI/Varga György

A Mávinform szombat délelőtt azt közölte, hogy a vihar többfelé okoz fennakadásokat Somogy és Zala megyében. A péntek éjjeli, szombat reggeli viharok és esőzések következtében több helyen fák dőltek a vasúti pályára és a felsővezetékre. Zákányban a hirtelen lezúduló csapadék miatt járhatatlanná vált a pálya. Nagykanizsa és Gyékényes, Gyékényes és Őrtilos, Gyékényes és Somogyszob között pótlójáratokra kell átszállni, emiatt jelentősen hosszabb utazási időre kell számítani.

Több helyen még délután is korlátozások várhatók a vasúti közlekedésben.

Közúton sem sokkal jobb a helyzet Gyékényesnél, a települést Csurgóval összekötő utat elöntötte a víz.

A katasztrófavédelm gépjárműve és egy terepjáró halad a nagy esőzés miatt vízzel elárasztott Csurgót és Gyékényest összekötő úton, a Somogy megyei Porrogszentkirály közelében 2020. július 25-én.
MTI/Varga György
A katasztrófavédelm gépjárműve és egy terepjáró halad a nagy esőzés miatt vízzel elárasztott Csurgót és Gyékényest összekötő úton, a Somogy megyei Porrogszentkirály közelében 2020. július 25-én. MTI/Varga György

Extrém mennyiségű esőre figyelmeztetnek

Mint arról az Infostart is beszámolt, veszélyjelzésük szerint felhőszakadás veszélye miatt Vas megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Zivatarveszély miatt szintén az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Baranya, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében másodfokú, Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Szombat éjfélig több hullámban nagy mennyiségű csapadék várható, de a területi eloszlása a szokásosnál jóval bizonytalanabb.

  • Az egyik esélyes forgatókönyv szerint a Dunántúl délnyugati, déli felén lehet a legtöbb csapadék. A záporokból, zivatarokból, majd már inkább kiadós esőből területi átlagban 30-60 milliméter becsülhető, de helyenként 80-100 millimétert meghaladó csapadék is lehet. Másutt a legtöbb helyen 10 és 30 milliméter közötti csapadék becsülhető, de helyenként, felhőszakadás esetén ennél jóval több (akár 70 milliméter) is hullhat rövid idő alatt.
  • A legvalószínűbb forgatókönyv alapján a legkevesebb csapadékra az északkeleti (és esetleg az északnyugati) határvidéken van esély. Emellett a zivataros zóna egyre inkább Kelet-Dunántúlra és keletre összpontosul, hatására a Mezőföldön, az Alföldön, Észak-Alföldön, illetve északkeleten lehet intenzívebb zivatarokra számítani. A zivatarokhoz felhőszakadás (akár 50-70 milliméter fölötti mennyiségű csapadék), illetve viharos (60-80 kilométer/órás) széllökések és jégeső társulhat. Napközben és este a zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti, a viharos szél és jégeső nem lesz jellemző.

Az előrejelzés szerint szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 26 Celsius-fok között valószínű. Késő estére 16 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×